Jak to bylo s kalendářem (2024)

Petr Šotnar. Fejeton. Dramaturgie Alena Blažejovská. Režie Radim Nejedlý.

Čte Ladislav Kolář.

Připravilo Brno v roce 2024. Premiéra 13. 1. 2024 v rámci pořadu Zelný rynk (ČRo Brno, 17:00 – 18:00 h.; 13 min.).

Lit.: Šotnar, Petr: Petr Šotnar: Jak to bylo s kalendářem. In web ČRo Brno, 13. leden 2024 (článek) – Cit.: Každý rok hned prvního ledna dopoledne vyměním kalendář, který nám doma visí na zdi. Těch dvanáct okoukaných obrázků nahradí zcela nové, na které je radost pohledět. Navzdory tomuto novoročnímu rituálu se během ledna často pletu a do úředních dokumentů píšu starý letopočet.

Dnes považujeme kalendář za zcela samozřejmou a obyčejnou pomůcku. Cesta k současnému kalendáři ale nebyla jednoduchá. Jestlipak víte, že kalendář, který používáme, je téměř stejný už více než dva tisíce let? Stejně jako mnoho jiných věcí jsme také kalendář zdědili po slavných Římanech.

Nejstarší kalendáře byly nazývány lunární, protože se zakládaly na sledování měsíčních fází. Avšak rozvoj zemědělství si vyžádal používání solárního kalendáře, který vychází z doby oběhu Země kolem Slunce.

V dávných dobách Římané používali kalendář, který měl pouze deset měsíců po třiceti dnech, a zimní období do něj nebylo zahrnuto. Rok začínal prvního března a desátý měsíc se jmenoval December, což v překladu znamená Desátý. Později kalendář obsáhl celý rok a Římané začali vkládat doprostřed měsíce února zvláštní měsíc, který se jmenoval Mercedonius. To však činili pouze jednou za dva roky, takže tyto přestupné roky byly až o třiadvacet dnů delší.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)