Základka, zn. segregovaná (2024)

Jaké mají romští rodiče zkušenosti s tím, když chtějí své děti zapsat na školu? Jaké taktiky ředitelé někdy volí, aby je od zápisu odradili? Jak vypadá výuka v segregované třídě? Připravila Veronika Hlaváčová. Dramaturg Jakub Horáček. Mistr zvuku Tomáš Gsöllhofer. Produkce Štěpán Ron.

Natočeno 2024. Premiéra 2. 6. 2024 (ČRo Plus, 26 min.). Repríza 15. 9. 2024 (ČRo Plus, 14:34 h.).

Lit.: Hlaváčová, Veronika: Romové? Ani sem nechoďte. Dokument o segregaci Romů na školách. In web ČRo Plus, 2. červen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V Česku zůstává na 130 segregovaných škol, kde tvoří Romové minimálně třetinu žactva. Dokument Veroniky Hlaváčové Základka, zn. segregovaná přináší zkušenosti Romů, jejichž děti skončily v takových třídách, a ukazuje na propastné rozdíly v kvalitě vzdělávání.

„Nás tam normálně nechá paní učitelka a odejde si do kabinetu, protože tam má svoje dítě. Úplně nezájem,“ popisuje v dokumentu Zdeněk, který chodí do osmé třídy spolu s dalšími 14 Romy. „Přijdeme do školy, přijde učitel, máme matiku a nám řekne třeba, ať si něco opíšeme a zbytek hodiny si děláme, co chceme,“ dodává.

Autorka dokumentu natáčela také s Miroslavem Klempárem, aktivistou z organizace Awen Amenca, který pomáhá romským rodičům přihlásit jejich děti na nesegregované školy. „Hned u dveří řeknou, že mají plno,“ říká na adresu některých škol, když přichází romská rodina. „Přitom ty děti nejsou hloupé. To oni z nich dělají hlupáky.“ (…)

Česko přitom za segregaci Romů sklízí kritiku mezinárodních institucí. Stát chce téma řešit a připravil akční plán opatření. Ministerstvo školství plánuje tlačit na zřizovatele vybraných škol, aby situaci měnili – aby se počty romských žáků v etnicky segregovaných školách snižovaly. Pokud nebudou zřizovatelé aktivní, můžou se i základní školy rušit. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)