Základka, zn. segregovaná (2024)

Jaké mají romští rodiče zkušenosti s tím, když chtějí své děti zapsat na školu? Jaké taktiky ředitelé někdy volí, aby je od zápisu odradili? Jak vypadá výuka v segregované třídě? Připravila Veronika Hlaváčová. Dramaturg Jakub Horáček. Mistr zvuku Tomáš Gsöllhofer. Produkce Štěpán Ron.

Natočeno 2024. Premiéra 2. 6. 2024 (ČRo Plus, 26 min.).

Lit.: Hlaváčová, Veronika: Romové? Ani sem nechoďte. Dokument o segregaci Romů na školách. In web ČRo Plus, 2. červen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V Česku zůstává na 130 segregovaných škol, kde tvoří Romové minimálně třetinu žactva. Dokument Veroniky Hlaváčové Základka, zn. segregovaná přináší zkušenosti Romů, jejichž děti skončily v takových třídách, a ukazuje na propastné rozdíly v kvalitě vzdělávání.

„Nás tam normálně nechá paní učitelka a odejde si do kabinetu, protože tam má svoje dítě. Úplně nezájem,“ popisuje v dokumentu Zdeněk, který chodí do osmé třídy spolu s dalšími 14 Romy. „Přijdeme do školy, přijde učitel, máme matiku a nám řekne třeba, ať si něco opíšeme a zbytek hodiny si děláme, co chceme,“ dodává.

Autorka dokumentu natáčela také s Miroslavem Klempárem, aktivistou z organizace Awen Amenca, který pomáhá romským rodičům přihlásit jejich děti na nesegregované školy. „Hned u dveří řeknou, že mají plno,“ říká na adresu některých škol, když přichází romská rodina. „Přitom ty děti nejsou hloupé. To oni z nich dělají hlupáky.“ (…)

Česko přitom za segregaci Romů sklízí kritiku mezinárodních institucí. Stát chce téma řešit a připravil akční plán opatření. Ministerstvo školství plánuje tlačit na zřizovatele vybraných škol, aby situaci měnili – aby se počty romských žáků v etnicky segregovaných školách snižovaly. Pokud nebudou zřizovatelé aktivní, můžou se i základní školy rušit. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)