Štyri nedele Anny Hurbanky (Čtyři neděle Anny Hurbanky, 2024)

Eva Maliti Fraňová. Původní rozhlasová hra. Dramaturgie Michaela Materáková. Zvuk Peter Daniška. Hudební dramaturg Rudolf Pepucha. Produkce Petra Kasanová. Režie Laco Ladislav Kerata.

Účinkují Helena Geregová, Přemysl Boublík, Zuzana Kyzeková, Zuzana Kapráliková, David Hartl, Martina Kapráliková, Juraj Hrčka, Jeanette Švoňavská, Peter Krajčovič, Andrea Kvašňovská.

Natočeno 2024. Premiéra 24. 9. 2024 (SRo 3 Rádio Devín, 20:00 h.).

Lit.:  anonym: Eva Maliti – Fraňová – Štyri nedele Anny Hurbanky. Rozhlasová tvorba. In web SRo 3 Rádio Devín, 23. 9. 2024 (článek). – Cit.:  V apríli uplynulo dvesto rokov od narodenia prvej slovenskej ochotníckej herečky Anny Jurkovičovej Hurbanovej. Prostredníctvom otca, Samuela Jurkoviča bol jej život od detstva spojený so spoločenským životom národovcov, priatelila sa so Štúrovcami a preukázala veľkú odvahu, keď sa ako jedna z prvých žien postavila na scénu Slovenského národného nitrianskeho divadla na scénu.

Eva Maliti Fraňová koncipuje svoju hru ako spomínanie ženy, ktorá sa konfrontuje s blížiacou sa smrťou. Počas štyroch adventných nedieľ sa Anna Hurbanová, ktorá dožíva svoj život u syna Konštantína v Martine, stretáva so svojou rodinou, aj vyrovnáva so stratou milovanej vnučky, ktorej život vyhasol skôr, než dostala šancu prežiť naplnený život, na ktorý spomína jej babička.

Anna sa v spomienkach vracia k divadelnému životu, ktorý bol krátkou, no intenzívnou epizódou jej života, aj k pohnutým časom, v ktorých stála po boku manžela Jozefa Miloslava Hurbana, prenasledovaného vládnou mocou.

Autorka Eva Maliti-Fraňová v diele okrem iného vychádza aj z korešpondencie manželov Hurbanovcov a ďalších dobových dokumentov. (….)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)