5:59 – V Česku chybí učitelé. A bude hůř (2024)

Připravila Kateřina Šafaříková. Editor a koeditor Barbora Sochorová, Pavel Vondra. Sound design Martin Hůla. Hudba Martin Hůla. Zdroje audioukázek: ČRo Plzeň, TV Nova, CNN Prima News, terénní nahrávky Josefa Mačího.

Hovoří reportér Seznam Zpráv Josef Mačí.

Natočeno 2024. Webová premiéra 30. 9. 2024 (Seznam Zprávy, 5:59 h.; 22 min.).

Lit.: Šafaříková, Kateřina: Děti v Praze nemá kdo učit. A bude hůř, říká reportér. In web Seznam Zprávy, 30. 9. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Na základních školách chybí učitelé. Ředitelé hlavně těch v Praze označují situaci za katastrofální. Nedostává se zejména kantorů na prvním stupni. Mohou za to jenom nízké platy pedagogů? A jak z toho ven, když Ministerstvo školství tvrdí, že dělá, co může? (…)

Učitelé nejsou, školy je těžko shánějí, a jak říká v rozhovoru pro podcast 5:59 reportér Seznam Zpráv Josef Mačí, který se situaci ve školství věnuje dlouhodobě, problém s postupujícím časem nikam nezmizí, spíše naopak.

„Průměrný věk učitelů je velmi vysoký. Ta silná generace pedagogů nad 50 let bude prostě logicky v horizontu 10–⁠⁠⁠⁠⁠⁠15 let odcházet do důchodu, takže se to bude jenom zhoršovat,“ upozorňuje Mačí s tím, že učitelský obor dnes mladé lidi zkrátka netáhne, a to rozhodně ne kvůli malé možnosti uplatnění. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)