Konec vládní idyly (2024)

Kateřina Perknerová. Komentář.

Natočeno 2024. Premiéra 26. 9. 2024 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Perknerová, Kateřina: Kateřina Perknerová: Konec vládní idyly. In web ČRo Plus, 26. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Pětikoaliční idyla končí. Z konstatování tohoto faktu se mohou radovat dva muži: Andrej Babiš (ANO) a Miroslav Kalousek (TOP 09). Ten první vyhrál krajské volby, což vnímá jako předehru velkého vítězství v příštím roce. Tomu druhému se dokořán otevřela cesta k založení strany rozpočtové odpovědnosti. Paradoxně právě exministr financí a kritik vládní politiky zprava, by mohl za příznivých okolností zachránit Fialův antibabišovský projekt.

Premiér si spočítal, že s Piráty po jejich propadu v krajských volbách už nemůže počítat do budoucí koalice.

Po konci Ivana Bartoše jako pirátského lídra čekají stranu rozbroje, nekonečné půtky na internetovém fóru, hledání nového smyslu.

To voliče vždy spolehlivě odradí, takže Piráty zřejmě čeká osud Zelených. Ve středu a na levici se usadí hnutí ANO a koalice Stačilo! s dominantní KSČM.

Tímto směrem tedy trojblok Spolu mířit nemůže. Proto by se mu Kalouskova podpora hodila – přesto, že se dnes podobné spojenectví jeví velmi obtížným. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)