Historie Plus – Politické vraždy: Sergej Magnitskij a Alexej Navalnyj. Smrt ve vězení jako ruská tradice (2024)

Hlavními postavami cyklu Politické vraždy dnes jsou dva muži, kteří hlasitě upozorňovali na korupci v ruské politice. Právník Sergej Magnitskij a občanský aktivista Alexej Navalnyj. Oba dva zahynuli ve věznicích putinovského režimu. Připravil Pavel Hlavatý.

Hovoří rusista Libor Dvořák a historik a filosof Petr Hlaváček.

Natočeno 2024. Premiéra 12. 10. 2024 (ČRo Plus, 17:33 h.; 24 min.).

Lit.: Hlavatý, Pavel: Právník Sergej Magnitskij a lídr opozice Alexej Navalnyj. Je smrt ve vězení zvláštní ruská tradice? In web ČRo Plus, 12. říjen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Pobyt a dokonce i smrt ve věznicích či různě nazývaných koncentračních táborech má v Rusku dlouhou tradici. Pro politické odpůrce, umělce či občanské aktivisty – za cara, komunistů i v současnosti. Právníci Sergej Magnitskij a Alexej Navalnyj zemřeli v ruském vězení v putinovské éře, a to v letech 2009 a 2024.

Právník Sergej Magnitskij byl uvězněn za to, že objevil obří korupci v ruském politicko-ekonomickém systému, když pracoval pro britsko-amerického podnikatele a miliardáře Billa Browdera, který v té době v Rusku masivně investoval.

Magnitskij zemřel ve vazbě v roce 2009.

Téměř čtyři roky po jeho smrti proběhl v Rusku soud s ním a s Billem Browderem (v nepřítomnosti), kde byl Magnitskij „uznán vinným z daňových úniků“. Jde – dokonce i v Rusku – o zcela neobvyklý politický proces s mrtvým. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)