Moravská zemská knihovna zahájila výstavu Brněnský samizdat (2024)

Reportáž připravila Vlasta Gajdošíková.

Hovoří editor Jiří Voráč a editorka Eva Čechová.

Připravilo Brno v roce 2024. Premiéra 14. 10. 2024 (ČRo Brno, 3 min.) v cyklu Zprávy z jižní Moravy.

Lit.: Gajdošíková, Vlasta: Moravská zemská knihovna zahájila výstavu Brněnský samizdat. Exponáty do ní poskytli tehdejší autoři. In web ČRo Brno, 14. říjen 2024 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.:  (…) Osm brněnských samizdatových časopisů z 80. let představuje nová výstava v Moravské zemské knihovně v Brně. Její název je Brněnský samizdat: Svobodné časopisy v nesvobodné době. Tvůrci shromáždili rozsáhlý materiál mapující nejen literární, ale taky hudební a filmovou tvorbu, která vznikala v rámci disentu a studentských spolků.

Pro některé přispěvatele představoval samizdat často jedinou možnost svobodně publikovat. Autorům ale hrozilo pronásledování, výslechy, domovní prohlídky i vězení.

„Byli přátelé, kteří skončili v kriminále, odseděli si tam dny, týdny, někdy i roky, takže to, co já jsem zažil jako pronásledování komunistickým režimem, tak to v podstatě nestojí za řeč,” vzpomíná člen redakce studentské samizdatové Revue 88 a hlavní kurátor výstavy Jiří Voráč. Vybrali do ní soubor, který reprezentuje hlavní proudy samizdatových časopisů v Brně v 80. letech. „A sice kulturní literární, společensko-politický, katolický, studentský a výtvarný. A všechny exponáty jsou autentické, dobové, původní a v drtivé většině pochází z osobních archivů samotných aktérů,” říká Voráč. (…)K výstavě vznikl také obsáhlý katalog, který je k dispozici na webových stránkách Moravské zemské knihovny. Samotná výstava bude k vidění do 20. prosince 2024.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)