Osobnost Plus – Petr Kratochvíl (2024)

Profesor Petr Kratochvíl z Ústavu mezinárodních vztahů. Pokud se Evropa radikálně nezmění, čeká ji pomalá agonie, vyznívá ze zprávy bývalého italského premiéra a někdejšího šéfa Evropské centrální banky Maria Draghiho pro Evropskou komisi. Zvládne se podle něj Evropa radikálně změnit, nebo spíš na USA a Čínu bude ztrácet víc a víc? Jakých politických extrémů v rámci členských zemí EU se obává nejvíc? A jakou roli v podpoře autoritářů hrají církve? Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2024. Premiéra 17. 10. 2024 (ČRo Plus, 10:34 h.; 26 min.).

Lit.: esta – Tachecí, Barbora: Kratochvíl: Frustrovaný volič je ve spirále. A je uspokojený, že se postavil dekadentním liberálům. In web ČRo Plus, 17. říjen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: (…) Pokud se Evropa radikálně nezmění, čeká ji pomalá agonie, vyznívá ze zprávy bývalého italského premiéra a někdejšího šéfa Evropské centrální banky Maria Draghiho pro Evropskou komisi. Píše se v ní o nízké konkurenceschopnosti Unie i o národních státech. „Musíme dlouhodobě centrálně plánovat, které strategické sektory chce EU podporovat. To je to, co dělají Spojené státy a Čína,“ odkazuje se na zprávu v pořadu Osobnost Plus Petr Kratochvíl z Ústavu mezinárodních vztahů. (…)

Zpráva kromě kritických připomínek obsahuje i výhody spjaté s Evropskou unií a návrhy kudy z krize ven. „Draghi nemluví o rychlé změně, ale spíš o té hluboké,“ přibližuje Kratochvíl. „Neříká: udělejme obrat o 180 stupňů během měsíce nebo roku. Říká něco úplně opačného.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)