Peníze a vliv – Lukáš Vlček (2024)

Nový ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček si dal za cíl dotáhnout do konce tendr na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech. Smlouvu s dodavatelem chce podepsat příští rok v březnu. Dá se to stihnout? Lukáš Vlček je hostem naší ekonomické analytičky Jany Klímové v pořadu Peníze a vliv.

Natočeno 2024. Premiéra 22. 10. 2024 (ČRo Plus, 11:10 h.; 26 min.).

Lit.: Klímová, Jana: Ministr Vlček: ČEZ dá stovky milionů liber do Rolls Royce. A stát pošle miliardu do NET4GAS. In web ČRo Plus, 22. říjen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Nový ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček (STAN) považuje pro zbývající rok do voleb za svoji hlavní prioritu dotáhnout k podpisu smlouvu na stavbu dvou jaderných bloků v Dukovanech, a to do konce března 2025. Zpoždění zatím odmítá, a to i přesto, že výběr vítězné jihokorejské firmy KHNP napadli konkurenti u českého antimonopolního úřadu i u Evropské komise.

KHNP navíc vede spor o vývozní licenci k reaktoru s americkým Westinghousem. Že by kvůli těmto komplikacím tendr zcela padl, Vlček nepřipouští. Do konce roku podle něj také budou známy varianty, jak financovat druhý blok pro Dukovany.

První má financovat investor, kterým je polostátní ČEZ, s podporou státu. Jaké jsou varianty pro druhý blok, zda vznikne nová státní firma, ministr odmítl komentovat.

„Aktuálně zvažujeme určité varianty. Já i s ohledem na dopady do akciových trhů nebudu aktuálně spekulovat, která z těch variant je nejreálnější,“ řekl Vlček v rozhovoru pro pořad Peníze a vliv Českého rozhlasu Plus. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)