Jiří Hraše

Režisér, pedagog, publicista

Na katedře režie DAMU absolvoval v roce 1954.
V rozhlase se v 60. letech podílel jako režisér např. na cyklu “Avantgarda bez legend a mýtů” nebo na rekonstrukci snímků z díla E.F.Buriana.
Mimo tyto aktivity začal již tehdy působit též jako porotce a lektor seminářů uměleckého přednesu, o němž je autorem řady statí a publikací.
V roce 1970 musel rozhlas opustit.
Je autorem i režisérem pódiových a rozhlasových scénářů.

V 90. letech působil jako pedagog v rozhlasové specializaci katedry žurnalistiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Je místopředsedou “Sdružení pro rozhlasovou tvorbu”, zabývá se problematikou rozhlasové historie a teorie, dále se věnuje otázkám hlasové realizace.
V roce 2002 získal Cenu generálního ředitele za celoživotní práci pro Český rozhlas, s přihlédnutím k zásluhám o teoreticko-kritickou reflexi rozhlasové tvorby, a za dlouholetý autorský přínos rozhlasové ediční činnosti, zvláště v oblasti historie. V letech 2002-2003 společně s Robertem Tamchynou připravil devítidílný cyklus „Československý rozhlas v zrcadle času„.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)