Jiří Zahajský (1939-2007)

Narodil se 19. ledna 1939. V letech 1957 – 1961 studoval na pražské DAMU. Začínal v Divadle československé armády, poté hrál v Divadle za branou.

Od roku 1972 působil v Činoherním klubu. „Už když se dával dohromady Činoherní klub, tak jsem do něj chtěl, a i když jsem hrál ´Za branou´, byl jsem víc tady. Říkával jsem dokonce, že kdo tady nepřespává, tak sem ani nepatří,“ napsal o své činnosti na této scéně Zahajský.

Účinkoval tam mimo jiné v hrách Ladislava Smočka, Bohumila Hrabala, Jaroslava Vostrého, Václava Havla, Shakespeara, Goldoniho, Brechta i řady ruských klasiků. Jeho poslední inscenací byl Moliérův Amfitryon.

Herecký rejstřík Zahajského byl pestrý. Hrál především ve snímcích v 70. letech. Účinkoval v detektivních filmech a seriálech, jako byli Hříšní lidé města pražského, ale i v F. L. Věkovi.
Herce si lidé mohou pamatovat jako inspektora Trachtu v cimrmanovském snímku Rozpuštěný a vypuštěný.
Několik rolí měl i ve filmech ze začátku 90. let. Kromě inspektora Trachty je známý také z role otce v seriálu Křeček v noční košili nebo z filmu Krakonoš a lyžníci.

Věnoval se rovněž dabingu. Propůjčil tak hlas mimo jiné Philippu Noiretovi v krimikomedii Prohnilí proti prohnilým a namluvil také pantera Baghíru v kreslené Disneyho Knize džunglí.

Rozhlasových rolí nebylo málo. Zaujal jako první vozka ve hře Rozsudek smrti nad koněm Faraonem (1990), komediální talent prokázal jako Kelleyho společník v komedii Pavla Šoltésze Kelley aneb První sčítání holubů v Čechách (1994). Jeho největším uměleckým úspěchem však byla role cynického Adriana Walsera ve hře Wolfganga Hildesheimera Havrani pana Walsera (1992).

Zemřel 19. 7. 2007.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Pro mě především nezapomenutelný Ježíš ve hře Zrozen, aby byl králem…. jeho modlitba v zahradě Getsemanské mně vždycky strašně dojme….nádherný hlas a přednes…

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)