Rozsudek smrti nad koněm Faraonem (1990)

Jerzy Janicki. Tragický příběh člověka, který se postaví proti lidské věrolomnosti, bezcitnosti a utilitaritě. Překlad Jaroslav Simonides. Dramaturg Pavel Minks. Režie Alena Adamcová.

Osoby a obsazení: Jindřich Šilink (Lubor Tokoš), prokurátorka (Jana Hlaváčová), Danka (Zuzana Fišárková), farář (Eduard Cupák), doktor Nelida (Jan Vlasák), četař (Oldřich Vlach), první vozka (Jiří Zahajský), druhý vozka (Jaroslav Kepka), hlas (Marie Marešová).

Natočeno 2. 11. 1990 (konec natáčení). Premiéra 20. 3. 1991 (Praha, 19:15 – 20:15 h.; 58 min.). Repríza 1998. Obnovená premiéra 27. 9. 2020 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.) v cyklu Hra pro pamětníky.

Lit.: Hnilička, Přemysl: Panáčkův průvodce rozhlasovou hrou XXX. – Nenašel zeď, ke které by pasoval. In Týdeník Rozhlas 36/2012 (článek). – Dostupný také na Panáčkovi.

Lit.: Venclová, Renata: Jerzy Janicki: Rozsudek smrti nad koněm Faraónem. Lubor Tokoš jako samotář, který víc než k lidem přilnul ke zvířatům. In web ČRo 3 Vltava, 27. září 2020 (článek). – Cit.: Oproti zvířatům je prý člověk nadán rozumem, city a duší. Jak je tedy možné, že se lidé tak často a bez výčitek svědomí dopouštějí krutostí na svých zvířecích bližních i mezi sebou navzájem? Tuhle otázku s působivou naléhavostí pokládá polský spisovatel a scenárista Jerzy Janicky ve své rozhlasové hře Rozsudek smrti nad koněm Faraonem.  (…)

Do zapadlé vesnice v horách přijíždí městská prokurátorka, aby vyšetřila smrt hajného Šilinka. Známý podivín a opilec byl nalezen se svým koněm zmrzlý v lese. Z výpovědí místních – policisty, veterináře, faráře, kuchařky závodní jídelny – vyvstává smutný obraz venkovské komunity, ze které jako by se vytratily hodnoty jako laskavost, úcta k životu a soucit s utrpením bližních. V hlavní roli samotáře, který víc než k lidem přilnul ke zvířatům, podává strhující herecký výkon Lubor Tokoš.

Českou rozhlasovou inscenaci natočila režisérka Alena Adamcová v roce 1990, premiéra se vysílala v březnu 1991. Do rozhlasového éteru se v rámci Hry pro pamětníky vrací po více než dvaceti letech, naposledy byla ke slyšení v roce 1998.

Jerzy Janicki (1928–2007) začínal jako novinář v různých redakcích, od roku 1952 pravidelně přispíval do týdeníku Svět, kam posílal reportáže i povídky. V roce 1954 nastoupil do literární redakce polského rozhlasu, což zásadním způsobem rozšířilo pole jeho literární a umělecké činnosti. Pro rozhlas napsal několik desítek původních her, byl autorem a iniciátorem hned několika oblíbených rozhlasových pořadů. Především je však považován za otce polského seriálu, jako jeden z tvůrců legendární rodinné ságy Matysiakowie vysílané v letech 1956–2015. Vedle rozhlasové scenáristiky se úspěšně věnoval i psaní pro film a televizi, je autorem scénářů k 18 celovečerním filmům a několika televizním seriálům.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)