Rozpomínky. Co na sebe vím 1/10 (2014)

Milan Uhde. Četba na pokračování.  Pro rozhlas upravil Ivan Němec. Režie Lukáš Kopecký.

Čte Igor Bareš.

Nastudovalo ČRo Brno v roce 2014. Premiéra 2. – 6. 6. 2014. (ČRo 2 Praha, 22:00 h.). Repríza 1. dílu 14. 4. 2016 (ČRo Plus, 23:00 h) v cyklu Radiokniha.

Obsah: Část první: Léta učednická – Část druhá: Léta studijní -  Část třetí: Host do domu – a ještě někdo -  Část čtvrtá: Uštknutí -  Část pátá: Hra na schovávanou – Část šestá: Na zapřenou v Divadle na provázku – Část osmá: Pan Václav – Část devátá: Jak moc chutná moc – Část desátá: Nešťastně šťasten

Pozn.: Obsáhlé paměti dramatika, prozaika, básníka a politika Milana Uhdeho jsou mimořádně cenným svědectvím o české a moravské kultuře a společnosti celé druhé poloviny 20. století. Jsou spojeny s Brnem, autorovým městem, a s jeho literárním a divadelním životem. Milan Uhde je ve svých vzpomínkách detailně přesný, vypovídá o svém dětství a rodinném zázemí, o svých studiích a literární tvorbě, podává jedinečný vhled do redakčního života časopisu Host do domu a zachycuje svou spolupráci s divadlem. Důležitou částí knihy je líčení tíživých let normalizačních a činnosti zakázaných spisovatelů v té době. Autor pojednává též o svém působení v české politice v devadesátých letech. Kniha je svým stylem, vysokou literární hodnotou a současně i upřímností a otevřeností mimořádná, patří k nejcennějším memoárovým svědectvím napsaným u nás v posledních dvaceti letech.  (anotace)

Pozn. 2: Málokdy máme možnost nahlédnout do zákulisí redakce některého z literárních časopisů. Milan Uhde nabízí ve svém Rozpomínání jedinečný vhled do časopisu Host do domu, jenž vznikl v roce 1954 a postupně se stal významným činitelem kulturního a vlastně i politického tání u nás. Až do počátku tzv. normalizace, kdy byl měsíčník pro literaturu, umění a kritiku zrušen, v něm publikovala takřka celá literární elita tehdejší doby. Třetí díl četby z Uhdeových memoárů přibližuje řadu literárních osobností, které se podílely na názorové svobodomyslnosti periodika, jež se neobešla bez svárů s dobovou politikou. (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)