Našinci na cestách 1/10 (2014)

Mark Twain. Četba na pokračování. Překlad Jarmila Fastová. Připravil Libor Magdoň. Režie Tomáš Jirman.

Čte David Viktora.

Připravil ČRo Ostrava v roce 2014. Premiéra 30. 6. – 4. 7. 2014 a 7. – 11. 7. 2014 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.; 10 x  29 min).

Lit.: Vojtíšková, Zuzana: Mark Twain: Našinci na cestách (3/10). In web ČRo 2 Praha, červen 2014 (článek). – Cit.: Vyprávění o zábavné plavbě na lodi Quaker City do Evropy a Svaté země.  Mark Twain během svého života podnikl celkem tři zámořské cesty. Humoristický cestopisný román Našinci na cestách vznikl hned z první pětiměsíční cestovatelské zkušenosti v roce 1867. Tehdy se vydal za poznáním Starého světa.

Pro Twaina měla plavba dokonce osudový význam. Jeden ze spolucestujících mu ukázal podobenku své sestry. Twain se do ní okamžitě zamiloval a v roce 1870 byla svatba.   Slavný americký spisovatel se skupinou amerických turistů navštíví Azorské ostrovy, Gibraltar, Maroko, Francii, Itálii, Řecko, Smyrnu, Svatou zemi, Egypt, Maltu, Sardinii, Alžír i Španělsko. Pozoruhodné je, že téměř nikde, až na výjimky, se mu vlastně nelíbilo. Oblíbeným terčem jeho sarkasmu jsou tak jeho snobští spolucestující.

Napsal tak nenapodobitelný a na svou dobu nový druh cestopisu. V něm vzdělaný a kultivovaný plavčík Mark Twain spojuje cestopisné líčení s „twainovskou“ ironií, poučením a zábavou. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)