Opatství Northanger 1/10 (2014)

Jane Austenová. Četba na pokračování. Překlad Eva Kondrysová. Připravila Monika Horsáková. Režie Tomáš Jirman.

Čte Anna Cónová.

Připravil ČRo Ostrava  v roce 2014. Premiéra 13. – 17. 10. a 20. – 24. 10. 2014 (ČRo 2 Praha, 22:00 h;. 10 x 25 min).

Lit.: anonym: Jane Austenová: Opatství Northanger. In web ČRo 2 Praha, říjen 2014 (článek). – Cit.: Sedmnáctiletá venkovská dívka Catherine se na pár týdnů dostane do „velkého světa“, který zná jen z románů. Vtipem nabitý text paroduje dobově populární gotické romány. Protože ho nejdříve vydavatel odmítl, vyšel až rok po autorčině smrti.

„Kdo znal Catherine Morlandovou jako malou holčičku, ten sotva tušil, že je jí souzeno stát se hrdinkou. Životní okolnosti, povaha jejího otce i matky, její vlastní osobnost i sklony — nic tomu nepřálo.“ 

Hlavní hrdinka románu 17letá dívka Catherine se díky rodinným přátelům na čas dostává do lázeňského města Bath. Poklidný venkov přitom mladá dáma opouští poprvé.  

Román vs. skutečnost 

Představu o společenském životě ve „skutečném“ světě tak odvozuje od románových textů a hrdinek. Její bujná fantazie, čtení strašidelných příběhů i důvěřivost jí připraví nejednu vzrušující chvilku. 

Anonym
O debut se Austenová snažila už v roce 1797 ve svých 22 letech. Neúspěšně. Dočkala až o 14 let později. Příznačné pro tehdejší dobu je, že svá díla vydávala anonymně. Podepisovala je „od ženy“ nebo „od autorky“. Její jméno se v titulu objevilo poprvéaž 16 let po smrti – v souborném vydání spisů Jane Austenové.

Nakonec se sama stane aktérkou příběhu, který si se sentimentálními románovými zápletkami nijak nezadá. Jane Austenová ve vtipem nabitém textu paroduje tehdy populární gotické romány. 

Nejčtenější spisovatelka 

Román Opatství Northanger, který dopsala v roce 1799, vyšel až v roce 1818. Rok po její smrti. Přitom už v roce 1803 ho prodala za sumu 10 liber vydavateli. Jenže ten se nakonec rozhodl knihu nevydat. 

Nesentimentálnost, odstup, ironie či schopnost rozvíjet zápletku a utvářet životaschopné dialogy jsou dodnes odzbrojující. Také díky nim patří Jane Austenová pořád mezi nejčtenější a nejznámější ženské spisovatelky. A to nejen na britských ostrovech. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)