Moje anglická babička 1/5 (2015)

Hana Parkánová-Whitton. Četba na pokračování. Všední i nečekané zážitky babičky Marie, která v osmdesáti letech opustí Prahu, aby žila se svou vnučkou v anglické vísce Kingstone. Pro rozhlas připravila Kateřina Lešková-Dolenská. Dramaturgie Zuzana Vojtíšková. Režie Jaroslav Kodeš.

Účinkuje Taťjana Medvecká.

Natočeno 2015. Premiéra 2. – 6. 3. 2015 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.; 5 x 24 min). Repríza 15. – 19. 10. 2018 (ČRo 2 Praha, 22:00 h).

Vydal Radioservis, říjen 2015 (2 CD, CRO780-2; EAN 8590236078024; celkem 113 min.).

Lit.: anonym: Hana Parkánová-Whitton: Moje anglická babička (2/5). In web ČRo 2 Praha, březen 2015 (článek). – Cit.: Co se stane, když se téměř 80letá dáma přestěhuje z Prahy na anglický venkov? Humoristický příběh pro vás čte Taťjana Medvecká. Vysíláme v premiéře.  Autobiograficky laděný příběh z pera české autork žijící ve Velké Británii. S vtipem dokládá, že život v cizině je potřeba brát s nadhledem a že se na něj jen tu a tam dají použít česká měřítka. Ovšem tím spíš při něm může být větší zábava.

Jak Češka ovládne konzervativní Kingston

Nečekaná životní etapa téměř osmdesátileté dámy. Na pozvání vnučky se přestěhuje z Prahy na anglický venkov. Oproti očekávání se s neznámým prostředím, cizím jazykem a konzervativními obyvateli Kingstonu sžije obdivuhodně rychle.

Hana Parkánová-Whitton (* 1950 v Praze) vystudovala češtinu a angličtinu na Karlově univerzitě a 25 let působila v nakladatelstvích (např. jako šéfredaktorka Knižního klubu). Přeložila přes 60 knih. Napsala i vlastní humorné knihy ze své života v anglické vísce: Jak si na anglické zahrádce vypěstovat českého trpaslíka, Jak se po anglicku vytratit v Anglii, Jak se dostat z Anglie do Zywce a zase zpátky.

Oblíbí si ji i lady Sarah z worthského panství, o jejíž přízeň by stál nejeden Angličan. S čím jí dokáže moudrá babička Marie pomoc? A bude její doporučení správné? A jak se babička zachová, když se jí začne dvořit zachovalý a okouzlující milionář Neville?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)