Poznámky k dějinám 1/4 (2015)

Jiří Padevět. Z knihy českého autora literatury faktu připravila Eva Willigová. Režie Jaroslav Kodeš.

Účinkují Petr Oliva, Dagmar Čárová a Petr Halíček.

Natočeno 2015. Premiéra 30. 11. – 3. 12. 2015 (ČRo 3 Vltava, 9:30 h.; 4 x 19 min) v cyklu Kabinet. Repríza 6. – 9. 9. 2016 (ČRo 3 Vltava, 9:30 h.; 4 x 19 min) v cyklu Kabinet; 16. – 20. 9. 2019 (ČRo 3 Vltava, 14:30 h.); 4. – 7. 5. 2020 (ČRo 3 Vltava, 9:02 h.) v cyklu Dopolední četba.

Lit.: anonym: Jiří Padevět: Poznámky k dějinám (2/4). In web ČRo 3 Vltava, listopad 2015 (článek). – Cit.: Krátké prózy Jiřího Padevěta jsou vystavěny na principu hravých dovětků k historickým událostem, místům či osobnostem. Vypravěč vždy staví na určitém vtipném a vypointovaném nápadu, jenž více méně ironicky konfrontuje daný historický fakt s každodenností obyčejných malých lidí, kteří netuší, že prožívají dějiny a neuvědomují si, že je také tvoří. Výchozím bodem je vždy postava bezejmenného člověka, jenž řeší své osobní, soukromé problémy, jehož existence se protne s velkými dějinami. 

Padevětovy miniatury oscilují mezi komentářem, dovětkem k historii a apokryfem. Nejčastěji ovšem těží z žánru hádanky – posluchač se k pointě může dopracovat skrze náznaky a nápovědi o konkrétní události. To je někdy celkem snadné, když je událost opravdu notoricky známá, jindy těžké nebo skoro nemožné. V našem případě to ale nevadí, protože na konci každé povídky je uvedeno rozuzlení, či spíše je objasněno, o jakou událost jde a kdo v ní hraje jakou roli. 

Po čtyři dopoledne nabízíme spolu s autorem posluchačům hru s dějinami, v níž si mohou ověřit své historické znalosti i detektivní důvtip – anebo se jen tak nechat bavit představou, co se stalo tehdy, když

Lit.: Kopáč, Radim: Rozhovor s Jiřím Padevětem. In Týdeník Rozhlas 35/2014 (18. 8. 2014). – Cit.:  (…) Na podzim vychází vaše první próza Poznámky k dějinám. Beletrista ve vás rostl paralelně s historikem, nebo je to věc posledních let?

Všichni máme za sebou nějaké mladické verše nebo povídky. Krátké povídky, z nichž jsem sestavil Poznámky k dějinám, jsou vlastně vedlejším produktem mého psaní o historii – všechny jsou na historické náměty. Baví mě pohrávat si s představou, že dějiny nejsou sledem podpisů dohod a rozhodnutí v generálních štábech, ale spíš náhodných setkání lidí, kteří by k sobě nenašli nikdy cestu nebýt nějaké velké dějinné události. V některých textech se navíc prolínají postavy se svým autorem, nebo prolínají dokonce do úplně jiného děje. Třeba Kája Mařík tu vystupuje jako konfident gestapa. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)