Příslib úsvitu 1/10 (2015)

Romain Gary. Četba na pokračování z autobiografického románu o hrdinství mateřském i válečném. Překlad Sergej Machonin. Po rozhlas vybral a upravil Ludvík Němec. Režie Lukáš Kopecký.

Čte Igor Bareš.

Nastudovalo Brno v roce 2015. Premiéra 1. dílu 6. 12. 2015 (ČRo 3 Vltava, 18:30 h.; 30 min). Repríza 1. dílu 28. 5. 2018 (ČRo Plus, 23:33 h) v cyklu Radiokniha.

Lit.: Kopecký, Lukáš: Příslib úsvitu. In Lukáš Kopecký – Backstage, 4. 11. 2015 (článek). – Cit.: Pro letošní rok bylo jako hlavní programová linka stanice ČRo Vltava zvoleno téma hrdiny. Hrdinové ztělesňují klíčové rysy dané kultury, každého národa, každé sociální skupiny. V rámci této linie bude od šestého prosince premiérově vysílána desetidílná četba na pokračování s názvem Příslib úsvitu. Autobiografický román o hrdinství mateřském i válečném napsal pozoruhodný autor Romain Gary (vlastním jménem Roman Kacev), frankofonní spisovatel, rusko-litevského původu. Gary publikoval své knihy též pod pseudonymem Émile Ajart, díky této mystifikaci a dokonalému utajení reálné Ajartovi identity, je jediným spisovatelem, který obdržel dvakrát Cenu Goncourt (je možné ji získat pouze jednou za život).
Gary byl v průběhu svého života silně ovlivňován matkou a jejím vztahem k Francii. Ve čtrnácti letech se i s ní stěhuje do Nice, kde se jeho matka po prvotních útrapách stává ředitelkou hotelu. Romain nastoupí na právnickou fakultu v Aix-en-Provence a po roce přestupuje do Paříže, kde naplno rozjíždí svou dráhu spisovatele. V roce 1938 se už jako naturalizovaný Francouz angažuje u letectva. Po několikaleté vojenské kariéře se stává diplomatem a začne sepisovat román s výraznými autobiografickými rysy.
Pro rozhlas text připravil Ludvík Němec a posluchači jej vyslechnou v jedinečném podání Igora Bareše. V brněnském studiu připravila Tvůrčí skupina Regiony v roce 2015.

Lit.: anonym: Romain Gary: Příslib úsvitu. In web ČRo 3 Vltava, prosinec 2015 (anotace). – Cit.: Ruská herečka Nina Borisovskaja byla matkou slavného francouzského spisovatele a válečného hrdiny Romaina Garyho, který o ní napsal autobiografickou prózu, plnou dojetí i smíchu. 

„Život vám za úsvitu mateřskou láskou dává slib, který nikdy nedodrží. Když vás po takové lásce nějaká žena obejme a přitiskne k sobě, je to už jenom upřímná soustrast.“ 

Romain Gary (1914–1980) byl významný francouzský spisovatel, diplomat a aviatik, který díky velké literární mystifikaci jako jediný autor v historii získal hned dvakrát prestižní Goncourtovu cenu. První v roce 1956 za román Kořeny nebes, druhou za knihu Život před sebou, který v roce 1975 vydal pod pseudonymem Émile Ajar. Román vyvolal literární senzaci a už v roce 1977 byl zfilmován se Simone Signoretovou v hlavní roli. 

Gary napsal na třicet knih, česky zatím vyšly: Evropská výchova, Tulipán, Lady L., autobiografický Příslib úsvitu. Pod jménem Émile Ajar Život s krajtou, Život před sebou a Soukromá linka důvěry. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)