Toulky Amerikou 1/5 (2016)

Richard Halliburton. Na cestách s americkým dobrodruhem a spisovatelem. Připravil Dominik Mačas. Překlad Jiří Pober. Režie Jakub Doubrava.

Účinkuje Martin Stránský.

Nastudoval ČRo Plzeň v roce 2016. Premiéra 14. – 18. 3. 2016 (ČRo 3 Vltava, 9:30 h.; 5 x 20 min) v cyklu Americký rok a Kabinet. Repríza 7. – 11. 11. 2016 (ČRo 3 Vltava, 9:30 h.; 5 x 20 min) v cyklu Americký rok a Kabinet.

Vydala Radiotéka, září 2016 (MP3).

Lit.: anonym: Richard Halliburton: Toulky Amerikou (1/5). In web ČRo 3 Vltava, březen 2016 (článek). – Cit.: Na cestách s americkým dobrodruhem a spisovatelem v interpretaci Martina Stránského. Víte, na kterém ostrově se 12. října 1492 vylodil Kryštof Kolumbus, když objevil Ameriku? A troufli byste si osobně proplavat Panamským průplavem?

Pro amerického dobrodruha a spisovatele Richarda Halliburtona nebylo nic nemožné a vyhledával vždy místa a situace, kde se poznání spojovalo s dobrodružstvím. Naprosto nepochopitelné a bláznivé cesty za dobrodružstvím podnikal americký novinář Richard Halliburton (1900-1939). Cestoval letadlem, lodí, vlakem i na slonovi. Své neuvěřitelné zážitky pak sepsal v mnoha knihách. Své historické vzdělání důvtipně spájí a realizuje se skutečností, již prožívá. Se svým mnohdy zmačkaným kloboukem Halliburton skutečně připomíná Indiana Jonese na dobrodružné výpravě.

Od ukončení svých studií se v podstatě potuloval po celém světě, k cestám vybíral místa nejméně přístupná. Díky svým cestopisům, jež nepostrádají krásu, poezii a humor, je dodnes považován za klasika amerického cestopisného žánru. Osudným se Richardu Halliburtonovi stala plavba po moři, kdy si najal čínskou džunku, kterou nazval Sea Dragon (Mořský drak), a vydal se na plavbu přes Tichý oceán z Hongkongu do San Franciska.

Poslední radiotelegrafická zpráva od něj byla zachycena 24. března 1939. Ani džunka, ani jeho tělo nebyly nikdy nalezeny. Richard Halliburton má náhrobní kámen na hřbitově Forest Hills při rodinné hrobce. V hrobě ovšem schází tělo. Je prázdný.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)