McCoyovo sémě 1/5 (2016)

Jack London. Povídka klasika americké prózy. Překlad Milan Krankus. Připravila Jana Pithartová. Režie Pavel Krejčí.

Účinkují Michal Przebinda, Filip Richtermoc a Jiří Zapletal.

Nastudoval ČRo Hradec Králové v roce 2016. Premiéra 2. – 6. 5. 2016 (ČRo 3 Vltava, 9:30 h.; 5 x 20 min) v cyklu Kabinet a Americký rok.

Lit.: anonym: Jack London: McCoyovo sémě (1/5). In web ČRo 3 Vltava, květen 2016 (článek). – Cit.:  Děj povídky Jacka Londona McCoyovo sémě se odehrává na lodi Pyrenees, plující jižním Pacifikem. Příběh začíná u malého ostrova Pitcairn, který koncem osmnáctého století osídlili vzbouřenci z lodi Bounty. Kapitán vyslal nouzový signál, protože v podpalubí jeho lodi hoří. Guvernér McCoy mu doporučil plout k vzdálenějšímu ostrovu Mangareva a sám se přidá k posádce lodi jako lodivod.

Odvrátí vzpouru námořníků, kteří se na moři nedokážou orientovat. Když loď konečně dorazí do cíle, nastává chvíle, kdy se kapitán McCoy musí vydat na stejně nejistou cestu zpátky.

Letošní rok je stočtyřicátým výročím narození a stým výročím úmrtí významného amerického spisovatele Jacka Londona. Vlastním jménem John Griffith Chaney se narodil 12. ledna 1876 v San Francisku, zemřel 22. listopadu 1916 v Glen Ellenu. Jeho domovinou byla Kalifornie, ale procestoval za svůj nedlouhý život celé Spojené státy a na vlastní jachtě podnikl cestu kolem světa. Žil dobrodružným a tuláckým stylem, byl cestovatelem, námořníkem, zlatokopem, pirátským lovcem ústřic a věčným rebelem. Jako mimořádně talentovaný selfmademan, který se z nejbídnějších poměrů vypracoval ke slávě, je symbolem amerického úspěchu. Ve svém díle ovšem vyjadřuje i jeho odvrácenou tvář: alkohol, sociální problémy, existenciální zoufalství. Své zážitky a zkušenosti vylíčil v obsáhlém literárním díle. Na knižní trh prorazil nejprve povídkami o zlaté horečce na Aljašce, dnes je znám především jako romanopisec, autor slavného Bílého Tesáka, Tuláka po hvězdách, Martina Edena, Bílého dne a řady dalších románových děl. Ale povídky mají v jeho díle neméně významné místo. Jednu z nich jsme v rámci Amerického roku připravili pro Kabinet tohoto týdne.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)