Josefův pivovar 1/20 (2016)

Zlata Svozilová. Četba na pokračování. Dramaturg Josef Veselý. Režie Lukáš Kopecký.

Čte Igor Bareš.

Nastudovalo Brno v roce 2016. Premiéra 10. 7. -  27. 11. 2016 (ČRo Brno) v rámci pořadu Račte vstoupit. Repríza 1. dílu 1. 7. 2017 (ČRo Olomouc, 18.04 h.) v programovém cyklu Setkání s literaturou (vysíláno po 2 dílech najednou 2 x 12-13 minut).

Pozn.: Původně byla premiéra plánována na březen – duben 2016.

Lit.: Kopecký, Lukáš: Josefův pivovar. In web Lukáš Kopecký backstage, 4. 3. 2016 (článek). – Cit.: V brněnském studiu jsme dokončili dvacitidílnou četbu na pokračování, která bude již brzy nepřeslechnutelnou součástí pořadu Račte vstoupit k Josefu Veselému, a to román o životních osudech zakladatele litovelského pivovaru Josefa Svozila. Rukopis románu Josefův pivovar nalezli potomci Zlaty Svozilové až po její smrti a zhruba padesát let poté, co jej napsala. Vznikal v padesátých letech minulého století a vnučka zakladatele litovelského pivovaru zřejmě ve vzpomínkovém vyprávění nacházela únik před ponurou realitou kolektivistického třeštění a třídní msty, jejíž obětí se Svozilovi tehdy stali. Román však nejen zachycuje výjimečnou osobnost Josefa Svozila (byl organizátorem veřejného života, založil pivovar a stal se i poslancem Říšské rady ve Vídni), ale barvitě líčí především pohnutou rodinnou historii a život v dobách, kdy se politicky, kulturně a podnikatelsky vzmáhal český živel. Nechte se tímto pozvat k poslechu románu v jedinečném podání Igora Bareše.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Původní záměr vysílat Josefův pivovar, toto vskutku mimořádné dílo na pomezí memoárů a beletrie, od března tohoto roku, musíme poopravit – první díl v excelentním podání Igora Bareše je připraven na neděli 17. července, a rozloučíme se s ním 27. listopadu. Sám se na něj moc těším…

Díky za informaci, doplněno.

Nové upřesnění:
Nakonec byl 1. díl odvysílán už 10.7.2016.
Délka jednotlivých dílů (soudě podle 1. a 2.)12-13 min.

Ještě jedna poznámka.
Na stránce pořadu „Račte vstoupit“ je zastaralá informace o jeho noční repríze (ta byla dávno zrušena).

NOVĚ je ale každé vysílání pořadu umístěno v archivu ČRo (i-radio) k poslechu po dobu 1 měsíce!
Četba je vždy na začátku 2. hodinového bloku.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)