Města Asie 1/5 (2016)

Milena Holcová.  Četba na pokračování z knihy „I města mají vši“. Na cestě Asií mnoha podob (od Isfahánu, Kvéty, Baganu, Luang Prabangu až do Bangkoku). Připravil a režii má Aleš Vrzák. Dramaturgie Klára Fleyberková. Zvuk Jitka Kundrumová. Produkce Jaroslava Červená.

Účinkuje Apolena Veldová.

Natočeno 2016. Premiéra 20. – 24. 6. 2016 (ČRo 2 Praha, 22:00 h). Repríza 15. – 19. 7. 2019 (ČRo 3 Vltava, 9:00 h) v cyklu Letní čtení.

Obsah: 1. Isfahán. – 2. Kvéta. – 3. Began. – 4. Luang Prabang. – 5. Bangkok.

Lit.: anonym: Milena Holcová: Města Asie. In web ČRo 2 Praha, červen 2016 (anotace). – Cit.: Autorka má svou cestovatelskou zásadou: s co nejmenším báglem být co nejblíže lidem a proniknout za zeď zvyků. Zahalené ženy skrývající úsměvy pod černá roucha i polonahé dívky s kamínky v pupíku. Taková je Asie. Všechny je poznala autorka četby, která jim byla blíž než kdo jiný. Jako cestovatelka se totiž snaží o jediné – nebýt turistkou.

Spisovatelka (dobrodruh)

S co nejmenším nákladem se tak vydává co nejblíž k obyvatelům jednotlivých měst. Svou vášeň pro objevování skrytých zákoutí si hýčká už odmala. I když pro její dobrodružnou povahu učitelé a rodiče neměli pochopení vždy, upozadila jí jen na okamžik.

Vystudovala práva a věnovala se spořádanému životu. Nakonec ale pochopila, že poznávání nových míst zkrátka potřebuje. Opustila tedy prestižní zaměstnání a vydala se znovu za dobrodružstvím. A to, že o něm pak navíc dokáže psát s neskonalým zápalem a nadhledem, jste se přesvědčili už v cyklu Města Afriky.

Rozpoluplná Asie

Tentokrát se hlasem herečky Apoleny Veldové nechejte unést do rozporuplných asijských měst, postupně do zahaleného Isfahánu, tak trochu nesympatické Kvéty, překvapivého Baganu, dokonale mnišského Luang Prabangu i do relaxovaného Bangkoku. A po stopách turistických atrakcí se rozhodně nepůjde!

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)