A Tall Tale of America aneb Velká povídka o Americe 1/10 (2016)

Josef Škvorecký. Deset kapitol z cestopisu, který ze své první návštěvy v USA napsal český spisovatel a překladatel. Připravila Jiřina Tejkalová. Režie Petr Mančal.

Účinkují Dana Černá a Aleš Procházka.

Natočeno 2016. Premiéra 4. – 8. 7. a 11. – 15. 7. 2016 (ČRo 3 Vltava, 9:30 h.) v cyklu Kabinet.

Obsah: 1. Zločin v Elmiře. – 2. Ráj žaludečních vředů. – 3. Kráčeje v ulicích Lareda. – 4.  Zjevení pekelná. – 5. Černé stíny halí město bílých lidí. – 6.  Koňská vášeň. – 7. Sport pro dámy nevhodný i vhodný. – 8. Architektonické skvosty státu Kalifornia. – 9. Jiné inteligence. – 10.  Cindy aneb Český způsob života.

Lit.: anonym: Josef Škvorecký: A Tall Tale of America aneb Velká povídka o Americe (5/10) Černé stíny halí město bílých lidí. In web ČRo 3 Vltava, červenec 2016 (článek). – Cit.: Deset kapitol z cestopisu, který ze své první návštěvy v USA napsal český spisovatel a překladatel.

Josef Škvorecký dal své knížce reportáží ze Spojených států „americký název“. V překladu znamená Velká povídka o Americe, přičemž „velká povídka“ je přehnané, obvykle humorné lidové vyprávění o skutečných událostech, případně myslivecká či jiná odbornická latina.

V předmluvě Škvorecký píše: „Tohle není studie, ale řada amatérských fotografií pořízených člověkem, který tu zemi měl odjakživa rád.“

Texty vycházely v roce 1969 v Listech, po jejich zastavení v časopise Svět práce, kde byly posléze rovněž zakázané. Knižně u nás vyšly až v roce 1991 v dnes už také neexistujícím nakladatelství Kruh v Hradci Králové. Josef Škvorecký se v roce 1969 se svojí ženou Zdenou Salivarovou vypravil do Ameriky ve svém životě překladatele poprvé. Byl pozván k přednáškám na Cornellově univerzitě ve státě New York a navázal stipendijním pobytem v Berkeley v Kalifornii. Mezitím bylo v Československu zastaveno vydání jeho knihy Tankový prapor a manželé Škvorečtí se rozhodli v Americe zůstat. 

Nakonec zakotvili v Kanadě v Torontu, kde Josef Škvorecký vyučoval na univerzitě a jeho žena Zdena vedla nakladatelství 68 Publishers, kde společně vydávali zakázané české autory.

Josef Škvorecký psal svá humorná vyprávění o skutečných událostech a místech z Ameriky pro české čtenáře v prvním roce sovětské okupace a pro tisk, na který už zase začala dozírat cenzura. I v tomto smyslu je to svého druhu dokument. V sérii žánrových obrázků popisuje poměry na amerických univerzitách, vztahy mezi černými a bílými, život našich emigrantů v Americe, Pekelné anděly na motorkách, mormony, americké sporty, lidové zábavy, rodeo a mnoho dalších zajímavostí z historie a současného života Ameriky. Od vzniku textů nás dělí 47 let – posuďme, jak se současná americká realita od tehdejší liší.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)