Príbeh idiota 1/5 (Příběh idiota, 1995)

Félix de Azúa. Četba na pokračování. Překlad Vladimír Oleríny. Redakce Roman Brat. Režie Táňa Tadlánková.

Čte Stano Dančiak.

Připravil Slovenský rozhlas v roce 1995 (5 x 30 min.). Repríza 20.-24. 2. 2017 (SRo 8 Rádio Litera); repríza 1. a 2. části 10. 11. 2020 (SRo 8 Rádio Litera, 16:00 h.; 18:00 h.).

Lit.: Gažíková, Katarína: Téma týždňa – Múdrosť bláznov a bláznovstvo múdrych – 1. časť. In web SRo Rádio Litera, 19. 2. 2017 (článek). – Cit.:  Hlúposť je opak múdrosti, múdrosť opak hlúposti. Podľa Kanta je hlúposť nedostatkom súdnosti. Múdrosť je podľa Descarta vedenie, dokonalé poznanie, synonymum filozofie a vedy. V literatúre sa oboje objavujú často. Napríklad v diele Dostojevského, ktorého Idiota si môžete na Litere tento týždeň vypočuť v podobe rozhlasovej hry. V Čítaní na pokračovanie zas vysielame netradičný román katalánskeho spisovateľa Félixa de Azúa Príbeh idiota. Tešiť sa môžete na abcházsku rozprávku Múdra nevesta a na úryvok z románu Martina Pagea Ako som osprostel. Múdru radu vám dá Gustáv Zechenter Laskomerský, Balla prinesie poviedku Rozumné tvory a relácia Ivice Ruttkayovej uvedie poznatky o Ľudskom mozgu v 21. storočí. Nasledujúce dva týždne sa na Litere bude biť literárna hlúposť s literárnou múdrosťou. Tak ako v našich životoch ich stretneme v protikladoch, ale aj v symbióze. Započúvajte sa, zmúdrejte. Alebo radšej neohlúpnite?

V Čítaní na pokračovanie vás pozývame počúvať román katalánskeho spisovateľa Félixa de Azúa Príbeh idiota. Niektorí historici nazývajú 21. storočie idiotským a to je chyba. Je to hlúpe storočie, o tom niet pochýb, možno aj bezradné. Ale klasifikáciu idiotského storočia ponechajme tomu dvadsiatemu. Protagonista románu je idiot z 20. storočia. Nástojí na zložitom výskume šťastia, ktorý ho neúprosne vedie k záhube. Ocitáme sa v prostredí povojnovej Európy, v prostredí následkov frankistického diktátorského režimu v Španielsku. Netradičný román číta Stano Dančiak v réžii Táne Tadlánkovej. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)