Na jeden život až příliš 1/5 (2017)

Milan Ráček. Četba na pokračování. Román mapuje osudy jednoho moravského intelektuála, příslušníka středních vrstev, od počátku až do 50. let minulého století. Minule jsme vzpomínali na jeho mládí strávené ve východočeském městě Náchodě. Dnes se s naším protagonistou Františkem vydáme do bojišť první světové války. Přeložila Eva Hermanová. Četbu na pokračování pro rozhlas připravil Jan Sulovský. Hudební spolupráce Filip Skuhrovec. Technická spolupráce mistr zvuku Milan Křivohlavý.  Režie Vladimír Rusko.

Účinkuje Stanislav Šárský.

Nastudoval ČRo Olomouc v roce 2017. Premiéra 2. – 30. 4. 2017 (ČRo Olomouc, 18:05 h.), programová řada Počteníčko.

Obsah: 1. Mládí. – 2. Velká válka. – 3. Alexandra. – 4. Marie. – 5. Po válce.

Pozn.: Historie tohoto biografického románu je zasazena do první poloviny 20. století. Hlavní hrdina, voják, legionář a pedagog František Kreps, pochází z ekonomicky zajištěné rodiny, žijící v nevelkém východočeském městě. Autor popisuje jeho službu v rakousko-uherské armádě, následné ruské zajetí, působení v legiích včetně bojů proti nastupující sovětské moci, profesní vzestup po návratu do vlasti až po funkci ředitele Obchodní akademie T. Bati pro zahraniční obchod ve Zlíně, odpor proti moci národních socialistů a později komunistů. Také usvědčení vraha několika sudetských Němců a represe ze strany vlády. Kniha končí jeho nevyjasněnou smrtí. Významnou roli v životě Františka Krepse hrají dvě ženy: krásná, podstatně starší ruská malířka, poznamenaná traumatickými zážitky říjnové revoluce a poměrně emancipovaná mladá žena, pocházející z rodiny majitelů malého průmyslového podniku na severní Moravě. Navzdory mnoha strastiplným zážitkům se nejedná o trudomyslný román. Zachycuje nejen strasti a radosti Františka Krepse, ale i zmatky doby, kterou popisuje.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)