Vyhnalovec 1/5 (2017)

Anna Malchárková. Četba na pokračování. Připravila Eva Lenartová. Zvuk Marek Hoblík. Režie Simona Nyitrayová.

Účinkuje Anna Cónová.

Nastudovala Ostrava v roce 2017. Premiéra 10. – 14. 4. 2017 (ČRo 2 Praha, 22:00 h).

Obsah: 1. Mikuláš a Vilma z pruského Slezska  – 2. Justýna od Ratiboře – 3. Nová vlast – 4. Viktor Tkáč ve službách vlasti – 5.  Konec pašeráků ve Slezsku….?

Lit.: Lenartová, Eva: Anna Malchárková: Vyhnalovec (1/5). In web ČRo 2 Praha, 10. 4. 2017 (článek). – Cit.: Začátek století nebyl pro Slezany vůbec jednoduchý… Sonda do ne zrovna vlídné historie hlučínského Slezska počátku 20. století.

Dům, kterému nikdo neřekne jinak než Vyhnalovec, stojí na samotě mezi Pruskem a Rakouskem. Je starý, trochu strašidelný, ale je jediným pevným bodem v životě lidí, které vláčí historie hlučínského Slezska.

„Když člověk dočte, napadne ho, že obraz titulu knihy se nevztahuje jen k opuštěnému domu na křižovatce státních hranic, ale že takovým Vyhnalovcem středoevropských dějin bylo vlastně celé Hlučínsko. Tento román by měl přispět k tomu, aby to tak nadále už nebylo.“
Josef Jařab, Hlučíňan a kmotr knihy

Slezané a rok 1920

Hlučínská autorka vypravuje příběh rodiny Mikuláše Zacha, který nemá možnost uživit svou rodinu a tak začne pytlačit, stane se pašerákem. Život pruských Slezanů se navíc prudce změní v roce 1920, kdy jsou ze dne na den občany Československa. Se státní hranicí se v jejich životech posune ale i mnoho dalších mezí…

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)