Bajky 1/4 (2017)

Slawomir Mrožek. Výběr ze sbírky Kohout, Lišák a já. Překlad Helena Stachová. Připravila Eva Lenartová. Zvuk Marek Hoblík. Režie Simona Nyitrayová.

Účinkuje Michal Čapka.

Nastudovala Ostrava v roce 2017. Premiéra 11. – 14. 4. 2017 (ČRo 3 Vltava, 9:30 h) v cyklu Kabinet.

Obsah: 1. Roura.

Lit.: anonym: Sławomir Mrożek: Bajky (1/4). Roura. In web ČRo 3 Vltava, 11. 4. 2017 (článek). – Cit.: Výběr ze sbírky Kohout, Lišák a já polského spisovatele a významného evropského autora absurdního dramatu 20. století.

Povídky Slawomira Mroźka vyšly česky v překladu Heleny Stachové pod názvem Kohout, lišák a já v roce 2009. Polonista Jan Faber svou tehdejší recenzi opatřil titulkem Silný vývar z Mroźka. Tento silný vývar je výborem z krátkých povídek připomínajících bajky, které Slawomir Mroźek napsal v letech 1980 až 1993.

Na malé ploše autor představuje velké podobenství o podstatě lidství, lásky, strachu či smrti, podobenství, ze kterého zaznívá silný morální apel. Nejedná se však o zábavu smrtelně vážnou, Slawomir Mroźek mistrně předvádí, jak lze i o tématech, která jsou nesmírně závažná, hovořit nevážně.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

(1/4) Roura.
(2/4) Starožitnost. Básnička.
(3/4) Tvář. Šípková Růženka.
(4/4) Červená Karkulka. Fanoušek. Epidemie.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)