{Pověsti Moravskoslezského kraje} 1/? (2017)

František Richard Jura a Věra Hegarová. Volný cyklus regionálních pohádek a pověstí připravila Eva Lenartová. Mistr zvuku Vojta Dluhý, Aleš Huber, Marek Hoblík. Režie Simona Nyitrayová.

Účinkují Karel Čepek, Renáta Klemensová, Markéta Haroková, Michal Čapka, Michal Przebinda, Miroslav Kudela, Marie Logojdová, Irena Křehlíková, Tomáš Jirman, Kateřina Krejčí, Vladimír Polák, František Strnad, Anna Cónová, Jan Fišar.

Nastudoval ČRo Ostrava v roce 2017. Premiéra v rámci programové řady ČRo Ostrava Rozhlasové listování (ČRo Ostrava, 15:30 h.; 20 – 26 min.).

Pozn.: Souhrnný název volného cyklu pověstí nezjištěn, počátek vysílaní série neznámý.

Obsah:  Dvě hornické pověsti: – O zakletém knížeti. – O hornickém duchovi Pusteckém. Premiéra 29. 1. 2017  – Oldřišovice: – O panském kyji (Správce s kyjem). Krnov: – O černé smrti (hrad Šelenburg). Premiéra  5. 2. 2017 – Darkov: – O lipinském kameni. – O klinkovickém pokladu. Premiéra  12. 2. 2017 – O původu Orlové. – O Skalické hůrce. – O podzemním duchovi. Premiéra 19. 2. 2017  – Fryštát, Ráj: O hmoždíří, hříbátku a chytré Maryčce (= obdoba „Chytré horákyně“). – O fryštátském zvonu. – Jak vznikl rybník Lipinščok. Premiéra 26. 2. 2017 – Ostrava, Slezsko-ostravský hrad (zámek) – O řece Ostravici. – O železném rytíři. – O červeném mužíkovi. – O nálezu uhlí (o kováři Keltičkovi). Premiéra 5. 3. 2017 -  Crlička – Pastýř Gill (Rejvíz). – O pánovi z hradu nad Řepištěm (kopec Zapadlisko /Propadlisko). – O Meluzíně (šenovský zámek). – O založení kostelíka na Prašivé. Premiéra 12. 3. 2017. – Těšínsko.- Bratrská studánka. – Černá kněžna (Kateřina Sedena). Premiéra 19. 3. 2017 – Poklad v lutyňském lese (na Skřečoni?). – několik pověstí o hastrmanech. – O kouzelných hodinách (Jablunkov). Premiéra 26. 3. 2017 – Zámek „Hradec“ a jeho historie; – Vojsko v Hanuši (lesnaté úbočí zvané Hanuše). – Svatá studna. – O hradě Vikštejnu (bílá paní) – Těšínsko. Černá kněžna (Kateřina Sedena)a poutní místo Kostelec … – O stanislavské zvoničce a švédských vojácích. Premiéra 2. 4. 2017.

Pod Godulou. O zániku starobělského zámku (Stará Bělá). (Ostravská Poruba). Kovář a červený mužíček (Slezská Ostrava). Premiéra 21. 5. 2017 (27 min).

Bača a císař (hora Kozubová) – Jak se sůl propadla do pekla (vrch Čupek u Bocanovic) – Tančící hospodyně (Rychvald) – O choleře (Těšín).  Premiéra 28. 5. 2017

Pověsti, které sebrala slezská vlastenka Věra Hegarová, zakladateka souboru „Havířovské babky“. -  O Pusteckém a Maryčce (Petřvald) -  O Stříbrňočce (= studánka, okolí Karviné) -  O rozdělení obce Suchá (dnes součást Havířova) -  O původu jména obce Životice -  Vodník ve mlýně (Bludovec) -  O tajemném jezírku (Karviná). Premiéra 4. 6. 2017

Pověsti, které sebrala slezská vlastenka Věra Hegarová, zakladateka souboru „Havířovské babky“. -   Dečmánek. (O pokladech na Dečmánku)[Louky - jižní část Karviné] – Čertův mlýn. [Gírová] -  Ondrášův kámen pod Ostrým. -  O zlodějích v Albrechticích. – O umíněném čertíkovi. [Jablunkov]. Premiéra 30. 7. 2017.

Ondráš z Janovic [z pověstí, které sebrala Věra Hegarová]. 2. Most zamilovaných [Těšín][zapsaly Taťána Polášková a Naděžda Lázničková - možná obsažen v knize "Nejkrásnější pověsti severní Moravy a Slezska, Příběhy z Ostravska a Karvinska"]. Premiéra 6. 8. 2017 (ČRo Ostrava).

O lakomé panně [Zlatý Grúň na polské straně Beskyd] – Ondra Foltýn [rodák ze Starého Města, které je dnes součástí Karviné] – O silném Pavlovi [těšínský knížecí zámek]. Premiéra 13. 8. 2017 (ČRo Ostrava)

V programu na webu ČRo na den vysílání uveden tento text:
V Janovicích na Frýdeckomístecku mají kostel sv. Josefa, sad Petra Bezruče, zbytky středověkého hrádku Hradisko, ale hlavně slavného rodáka zbojníka Ondráše.
V podání ostravského herce Františka Strnada si poslechneme nejenom příběh zbojníka, který prý přišel na svět s kulovým bleskem, ale také vypravování o těšínském mostě zamilovaných.

Pozn.: Crlička – tak se jmenuje studánka, kterou najdeme kousek za vesnicí Mikolajice na Opavsku. Právě tam prý kdysi kázal jeden ze dvou slovanských věrozvěstů – Cyril. Nabídneme vám také vyprávění o pánovi z hradu nad Řepištěm či o Meluzíně, která prý strašívala v komínech šenovského zámku. Pověsti a pohádky, které před lety sebral František Richard Jura, uslyšíme v podání herečky Marie Logojdové.

Víte, které beskydské hoře se říká Hodovnica? Godule. Patří k nejpamátnějším slovanským horám, není tedy divu, že se kní váže řada krajových pověstí. Jednu z nich nabídne taky Rozhlasové listování s ostravským hercem Janem Fišarem. Připraveno je navíc vyprávění o zániku starobělského zámku, o slaném dole a o červeném mužíčkovi.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)