Byl jsem muslimem 1/19 (2017)

Naeem Fazal. Četba na pokračování. Připravila Hana Svanovská. Použitá hudba DJ Talk. Zvuková režie Zuzana Petlanová.

Čte Jiří Miroslav Valůšek z brněnského HaDivadla.

Natočeno 2017. Premiéra 1. dílu 27. 11. 2017 (Rádio Proglas, 11:05 h).

Pozn.: „Knihu-svědectví“ pákistánského muslima Naeema Fazala, kterému se při jeho cestě za bratrem do USA osobně zjevil Ježíš Kristus, čteme na pokračování od posledního listopadového týdne. Naeem se postupně stává křesťanem a posléze dokonce pastorem vlastního sboru Mozaika. Jeho osobní cesta dokazuje, že lze smířit kulturní rozdíly mezi tradičním islámem a evangelikálním křesťanstvím. 19 dílů nové četby z knihy, kterou v r. 2016 vydalo Karmelitánské nakladatelství, připravila redaktorka Hana Svanovská, nastudoval herec brněnského HaDivadla Jiří Miroslav Valůšek ve zvukové režii Zuzany Petlanové. (anotace)

Lit.: Svanovská, Hanka: Čtení na pokračování: Byl jsem muslimem. In web Rádio Proglas, 27. 11. 2017 (článek). – Cit.: V pondělí 27. listopadu otvíráme nové Čtení na pokračování. V pravidelný čas, tedy každý všední den od 11.05, v repríze potom o půl desáté večerní se můžete postupně zaposlouchat do devatenácti dílů knihy Naeema Fazala „Byl jsem muslimem“.

„Občas si přeji, abych nebyl exmuslim. Muslimy miluji. Velmi se mi líbí jejich pohostinnost, kultura a ryzost. Rmoutí mě, že následování Ježíše někdy mezi mnou a lidmi, ke kterým mám nejblíže, vytváří nepřekonatelný odstup. Přeji si, abych jim mohl říct,  že skutečnost, že jsem exmuslim, ze mě ještě v žádném případě nedělá jejich odpůrce. Prostě jsem se s Ježíšem setkal a nemohu se ho zříci.“

Tato slova  napsal Naeem Fazal (*1974), Američan původem z Pákistánu, na úvod svého příběhu.V něm líčí velmi dramatické okolnosti, při nichž za svého pobytu v USA prožil skrze konverzi staršího bratra Boží dotek, aby se mu vzápětí dostalo nedocenitelného daru osobního setkání s Ježíšem. Dnes je Naeem Fazal pastorem amerického protestantského sboru Mozaika.

Kniha, kterou v překladu Hany Matějkové vydalo Karmelitánské nakladatelství v roce 2016, líčí nejen postupný přerod jedné široké muslimské rodiny v upřímné a horlivé vyznavače Kristovy víry. Je také poutavým výletem do prostředí a specifik amerického evangelikálního křesťanství, které funguje poněkud jinak než z hlediska denominačního více rozdělená Evropa. Příběh Naeema Fazala a jeho blízkých představuje rovněž šanci zbavit se povrchního a předsudečného pohledu na islám a jeho kulturu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)