Jezero 1/7 (2017, 2018)

Bianca Bellová. Četba na pokračování z knihy současné české autorky. Připravila Petra Lásková. Dramaturgie Klára Fleyberková. Režie Petr Mančal. 

Účinkuje Petra Špalková.

Natočeno 2017. Premiéra 1. dílu 2. 1. 2018 (ČRo 3 Vltava, 18:30 h) v cyklu ČeskoSlovenský rok. Repríza 1. dílu 22. 7. 2022 (ČRo 3 Vltava, 18:30 h.).

Vydala Radiotéka, duben 2018 (MP3).

Lit.: anonym: Bianca Bellová: Jezero. In web ČRo 3 Vltava, 2. leden 2018 (článek). – Cit.: Jezero je plné jedů, vodní hladina se postupně smrskává a nemilosrdně obnažuje břehy. Právě do takové nehostinné krajiny zasadila česká autorka s bulharskými kořeny Bianca Bellová příběh malého Namiho, chlapce, který se rozhodne najít svou ztracenou matku. Jednu z nejvýraznějších knih poslední doby čte Petra Špalková.

Bellová není na české literární scéně žádným nováčkem – už v roce 2009 vydala útlý svazek nazvaný Sentimentální román. Po něm následovaly další dvě knihy – Mrtvý muž a Celý den se nic nestane. I když už za ně sklidila řadu kladných ohlasů od čtenářů i kritiky, výrazně na sebe upozornila právě v roce 2016, kdy se na trhu objevilo Jezero. Za něj byla nominovaná na cenu Magnesia Litera v kategorii Próza, nakonec ale zvítězila v kategorii jiné – Kniha roku. A úspěch pak korunovala ještě Cena Evropské unie za literaturu.

Protože jde o jednu z vůbec nejvýraznějších knih posledního roku, nabízí ji Český rozhlas Vltava jako sedmidílnou Četbu na pokračování. Zároveň jí tak otevíráme letošní ČeskoSlovenský rok.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)