Z podzemí ke slunci 1/5 (2018?)

Ladislav Vrchovský. Četba na pokračování z dramatické autobiografie z hornického prostředí. Příběh Vládi Horského je příběhem mého života, říká autor. Zvukový mistr Marek Hoblík. Technická spolupráce Vojtěch Dluhý. Režie Simona Nyitrayová.

Učinkuje David Viktora.

Nastudovala Ostrava v roce 2018 (?). Premiéra 1. části 4. 3. 2018 (ČRo Ostrava, 15.30 h.) v cyklu „Rozhlasové listování“. Repríza 1. části 15. 2. 2019 (ČRo Plus, 23:33 h.) v cyklu Radiokniha.

Obsah: 1. Z Podzemí ke slunci. Tak se jmenuje autobiografický román ostravského publicisty Ladislava Vrchovského, ze kterého dnes budeme poprvé číst v Radioknize. Je unikátním svědectvím o životě horníků z ostravsko-karvinského revíru v letech 1948 sž 1989.

2. Podruhé dnes budeme v Radioknize číst z autobiografického románu „Z podzemí ke slunci“, který napsal publicista a bývalý havíř Ladislav Vrchovský. Opět nás zavede do skutečného světa horníků ostravsko-karvinských dolů v době budování socialismu.

3. Potřetí dnes v Radioknize zamíříme mezi ostravské havíře. Komunistický režim je opěvoval a používal ve svých propagandistických matriálech jako hrdiny budování socialismu, ale skutečnost jejich života byla mnohdy úplně jiná. V autobiografickém románu „Z podzemí ke slunci“ tehdejší dobu popsal bývalý horník, současný ostravský publicita Ladislav Vrchovský. Připomene třeba návštěvu Alana Ginsberga v Praze v polovině šedesátých let, na kterou přijeli i mladí lidé z Ostravska.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)