Hana 1/10 (2018)

Alena Mornštajnová. Osudy obyčejných lidí na pozadí velkých dějin líčí několikagenerační sága, která se zčásti odehrává ve Valašském Meziříčí. Rozhlasová úprava Pavla Nejedlá. Zvukový mistr Michal Zelenka. Dramaturgie Alena Blažejovská. Režie Alexandra Bauerová.

Účinkuje Barbora Goldmannová a Eva Novotná.

Nastudovalo Brno v roce 2018. Premiéra 19. – 23. a 26. – 30. 3. 2018 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.). Repríza 23. 5. – 3. 6. 2022 (ČRo České Budějovice, 18:04 h.) v cyklu Podvečerní čtení .

Lit.: anonym: Alena Mornštajnová: Hana (1/10). In web ČRo 2 Praha, 19. 3. 2018 (článek). – Cit.: Bezděčným hybatelem tragického osudu rodiny se kdysi stala Hana. Němým svědkem je číslo vytetované na Hanině zápěstí. Několikagenerační sága částečně z Valašského Meziříčí.

Miře je devět let, miluje žloutkové věnečky a někdy hodně zlobí maminku. Jako každá normální dívka jejího věku. Tetě Haně je jen něco málo přes 30, přesto má úplně bílé vlasy a ani jeden zub. Na ní naopak není normální vůbec nic. Téměř nejí, v podstatě nemluví, nikam nechodí a nosí jen černou barvu. Hana na Miru dosud nikdy nepromluvila.

Mira si ani není jistá, jestli teta ví, jak se jmenuje. Shodou krutých náhod se Hana stane Miřinou jedinou příbuznou a opatrovnicí. Pozvolna se tak před dívkou začne rozplétat tragický osud rodiny, jehož bezděčným hybatelem se kdysi stala právě teta Hana a jehož němým svědkem je číslo vytetované na Hanině zápěstí.

Osudy obyčejných lidí v neobyčejné době

Několikagenerační sága se částečně odehrává ve Valašském Meziříčí, odkud jeho autorka Alena Mornštajnová pochází, hranice regionální tvorby ale dalece překračuje. Na pozadí velkých dějin líčí osudy obyčejných lidí, kterým do života často až neuvěřitelně krutě zasáhl osud. Román ale ukazuje, že člověk je často jeho nebezpečným slepým strůjcem.

Každé rozhodnutí může mít dalekosáhlé následky. A to nejen pro člověka samotného, ale zejména pro lidi kolem něj, ať už blízké, nebo úplně cizí. Autorka mimořádně čtenářky úspěšné knihy je tak trochu zvláštním úkazem na českém literárním poli. Svou prvotinu, která se rovnou stala bestsellerem, vydala až v 50 letech. Hana je její třetí kniha.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)