Rubikova kostka 1/10 (2018)

Vratislav Maňák. Ondřej skládá střípky paměti jako barevné stěny Rubikovy kostky. Hlavolam, ve kterém se rodinné tajemství mísí s příběhem města Plzně. Připravila Petra Hynčíková. Režie Jakub Doubrava.

Účinkuje Jan Holík.

Nastudovala Plzeň v roce 2018. Premiéra 4. – 8. 6. a 11. – 15. 6. 2018 (ČRo 2 Praha, 22:00 h).

Lit.: anonym: Vratislav Maňák: Rubikova kostka (3/10). In web ČRo 2 Praha, 6. 6. 2018 (článek) – Cit.:  Ondřej skládá střípky paměti jako barevné stěny Rubikovy kostky. Hlavolam, ve kterém se rodinné tajemství mísí s příběhem města Plzně.  Intimní rodinný příběh na pozadí měnové reformy 50. let.

Hlavním hrdinou příběhu je mladý učitel Ondřej Šmíd. Vrací se do rodného města na oslavu dědečkových osmdesátin. Namísto idylického rodinného setkání se ale ze dna paměti začnou vynořovat zdánlivě zasuté vzpomínky a obnažují rodinné tabu. Intimní rodinný příběh autor umně splétá s druhou osou románu – vzpomínkami účastníků vzpoury proti měnové reformě roku 1953. Právě v Plzni tehdy vyvolalo komunistické ožebračení společnosti největší občanský odpor. Vratislav Maňák získal za svů jromán v roce 2017 v Plzni Cenu Bohumila Polana.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)