Prasklej Sklenička (2018)

Alain Mabanckou. Majitel baru v Pointe Noire v Republice Kongo požádá svého štamgasta, alkoholika, milovníka francouzštiny a knih, aby sepsal kroniku jeho podniku. Vznikne mozaika humorných, groteskních i krutých osudů obyvatel této chudé čtvrti. Překlad Tomáš Havel. Pro rozhlas připravila Lucie Němečková. Režie Lukáš Hlavica.

Účinkuje Jiří Hromada.

Natočeno 2018. Premiéra 11. 7. 2018 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h) v cyklu Pokračování za pět minut a Africké léto.

Lit.: Velíšek, Martin – Němečková, Lucie: Alain Mabanckou: Prasklej Sklenička.  In web ČRo 3 Vltava, 11. červenec 2018 (článek). – Cit.:  (…) Majitel baru, zvaného podle věty, kterou odbývá své neplatící zákazníky, tedy baru Úvěr odcestoval, sám pro svou urputnost přezdívaný Pomalý Šnek, požádá jednoho ze svých štamgastů, aby mu napsal jakousi kroniku jeho podniku. Podniku, který se nachází v nejchudší části města Point Noire v republice Kongo. Tím štamgastem je alkoholik, bývalý učitel a svérázný vzdělanec Prasklej Sklenička. Vnutí mu sešit, nechá ho, ostatně jako spoustu jiných zkrachovalých existencí, vysedávat donekonečna ve svém baru nad sklenicí červeného vína a občas ho pobídne ke psaní. A Prasklej Sklenička píše.

Zachytává osudy lidí kolem, řada z nich si sama o toto zvěčnění řekne, komentuje politiku, kulturu a společenské dění, popisuje sousedy i celebrity, ale především ztroskotance, jako je on sám: muže, kterého falešné obvinění manželky dostalo do vězení, kde přišel o zdraví, Tiskaře, jehož družka podváděla s jeho synem z předchozího svazku, stálou zákaznici baru, kterou náhodný návštěvník pokořil ve velmi svérázné disciplíně, podvodného čaroděje, vysloužilou, ale stále hrdou šlapku. A také vylíčí svůj osud, který se od těch ostatních vlastně příliš neliší. To vše v jedné nekonečné, přerývané větě, která je krom expresivních obrazů také plná nejrůznějších literárních odkazů.

Romanopisec, básník, scenárista  a hudební producent Alain Mabanckou se narodil roku 1966 v Republice Kongo. Studoval práva v hlavním městě Brazzaville, později ve Francii a deset let se oboru věnoval. První román (Bleu-blanc-rouge; Modrá-bílá-červená) publikoval v pařížském nakladatelství Présence africaine v roce 1998. V roce 2002 odjel na rezidenční pobyt do Michigenu. Tam dostal nabídku přednášet o africké literatuře. O dva roky později získal místo na University of California v Los Angeles. V současnosti také přednáší na pařížské Collège de France. Jako spisovatele ho proslavil právě román Verre Cassé – Prasklej Sklenička z roku 2005.

Mabanckou zatím vydal sedm povídkových sbírek, dvě knihy pro děti, několik esejistických publikací a jedenáct románů.  Je také textař a producent hudební skupiny Black Bazar. V češtině zatím vyšel jen jeden román – Prasklej Sklenička – v překladu Tomáše Havla  v nakladatelství Dauphin. To chystá vydání další, velmi oceňované knihy Paměti dikobraza.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)