Franz Cap 1/20 (2018)

Hana Slavíková. Průvodce životem a dílem českého filmového režiséra a zakladatele slovinského filmu Františka Čápa. Dramaturgie Alena Blažejovská. Režie Lukáš Kopecký.

Účinkují Eva Novotná a Vladimír Krátký.

Nastudovalo Brno v roce 2018. Premiéra 1. dílu 12. 5. 2018; 14. dílu 11. 8. 2018; 20. dílu 22. 9. 2018 v rámci pořadu Zelný rynk (ČRo Brno, 17:00 – 18:00 h). Repríza 1. dílu 21. 7. 2019 (ČRo Plus, 23:33 h.) v cyklu Radiokniha.

Pozn.: Kniha se snaží přiblížit výjimečnou tvůrčí osobnost, jejíž příběh je zároveň prizmatem, jímž je nahlížena neklidná situace válečné a poválečné Evropy. Režisér, který uspěl na Biennale di Venezia i na MFF v Cannes, emigroval v roce 1949 do Německa. Točil ve vybombardovaném Berlíně, v troskách Říšského sněmu, s Marcellem Mastroiannim pak na jaderském pobřeží, nedlouho po odsunu Italů. Stal se zakladatelem moderní slovinské kinematografie. Půl roku působil v Tel Avivu. Jeho filmová a televizní díla se uplatnila v široké mezinárodní distribuci, v Evropě, Asii i USA. Franz Cap nebyl v Čechách znám, František Čáp měl být zapomenut. Text staví na vzájemné interakci faktografických pasáží a beletristicky laděných ploch, rezonujících s principy filmového střihu. Přináší nové poznatky, jež jsou výsledkem několikaletého tvůrčího bádání mezi pamětníky a v archivech u nás, ve Slovinsku, Německu, Itálii a Izraeli. (anotace)

Lit.: Blažejovská, Alena: Hana Slavíková: Franz Cap. In web ČRo Brno, 25. září 2018 (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.: Poslechněte si kapitoly z knižního průvodce životem a dílem filmového režiséra Františka Čápa.

Docentka Hana Slavíková z Ateliéru rozhlasové a televizní dramaturgie a scenáristiky na Divadelní fakultě JAMU je scenáristka a dokumentaristka, osobnost se širokým badatelským i tvůrčím záběrem v oblasti rozhlasové, televizní i filmové. V nakladatelství Janáčkovy akademie múzických umění vydala v roce 2016 publikaci věnovanou životu a dílu Františka Čápa. Osobnosti, o které se dá stejně tak říct, že je legendární, jako že je zapomenutá. Zdá se to jako protimluv, ale je tomu tak, protože tu část Čápovy životní a profesní dráhy, která se odvíjela v emigraci – kde vystupoval pod jménem Franz Cap – nezná u nás doma téměř nikdo. A kdo ji zná, ten dosud nevěděl, že si má obě jména spojit s jednou a touž osobou. Hana Slavíková přichází s objevným zjištěním – a čte se to všechno jako román.

Filmový režisér František Čáp, který uspěl na Biennale di Venezia i na MFF v Cannes, emigroval v roce 1949 do Německa. Točil ve vybombardovaném Berlíně, v troskách Říšského sněmu, s Marcellem Mastroiannim pak na jaderském pobřeží, nedlouho po odsunu Italů. Stal se zakladatelem moderní slovinské kinematografie. Půl roku působil v Tel Avivu. Jeho filmová a televizní díla se uplatnila v široké mezinárodní distribuci, v Evropě, Asii i USA.

Text Hany Slavíkové staví na vzájemné interakci faktografických pasáží a beletristicky laděných ploch, rezonujících s principy filmového střihu. Přináší nové poznatky, jež jsou výsledkem několikaletého tvůrčího bádání mezi pamětníky a v archivech u nás, ve Slovinsku, Německu, Itálii a Izraeli.

Dvacetidílnou četbu z knížky natočil pro magazín Zelný rynk režisér Lukáš Kopecký v dramaturgii Aleny Blažejovské. Účinkují Eva Novotná a Vladimír Krátký.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)