Úmluva. Příběh o Abrahámovi 1/46 (2018)

Zofia Kossaková. Četba a pokračování.

Účinkuje Kateřina Rýznarová.

Nastudovalo Radio Proglas v roce 2018. Premiéra 3. 9. – 5. 11. 2018 (Rádio Proglas, 11:05 h.;  1 díl cca 20-35 min.; celková délka 20 hod. 40 min.).

Lit.: anonym: Čtení na pokračování. In web Radio Proglas, 23. 10. 2018 (článek). – Cit.:  Známý a mnoha generacemi čtenářů oceňovaný román Zofie Kossakové (1889-1968) „Úmluva“ s podtitulem „Příběh o Abrahamovi“ přinášíme coby premiérové Čtení na pokračování. Jedná se historický příběh s biblickou tématikou, který zachycuje úsek ze slavných dějin židovského národa s Abrahámem jako hlavní postavou v čele. Autorka zde volně rozvíjí příběh ze Starého Zákona, přičemž čtenářsky atraktivním způsobem popisuje tehdejší orientální kulturu. Zároveň ale uvěřitelně zrcadlí význam, který mělo Abrahamovo setkání s Hospodinem pro tehdejší židovský národ a v mnoha směrech také předjímá jeho význam pro dějiny spásy tak, jak je vnímá křesťanská víra.

Pozn.: Zofia Kossaková (1889-1968) je považována za jednu z nejvýznamnějších polských spisovatelek 20. století, v oblasti historického románu pak za jednoho z nejlepších autorů vůbec. Její díla, z nichž nejznámější jsou romány Křižáci, Malomocný král a Beze zbraně, byla přeložena do 16 světových jazyků, včetně češtiny.

Za 2. světové války se významně zapojila i do protiněmeckého odboje a byla hlavní iniciátorkou a organizátorkou Výboru na pomoc Židům Żegota. Byla zatčena gestapem a vězněna nejdříve v koncentračním táboře Auschwitz – Birkenau a poté ve varšavské věznici Pawiak. Přežila jen díky zorganizovanému útěku a účastnila se Varšavského povstání. Po válce odešla do anglického exilu. Do Polska se vrátila až v roce 1957, ale zůstala i nadále kritikem poválečného režimu. Její tvorba byla proto v komunistickém Polsku cenzurována a nacházela se pod stálým dohledem Státní bezpečnosti. V roce 1966 odmítla převzít Státní cenu za literatury jako protest proti pronásledování církve. V roce 1982 obdržela od Jad Vašem posmrtně titul spravedlivá mezi národy.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)