Nemajetní 1/10 (2018)

Szilárd Borbély. Svíravý záznam dětství, odpočítaného v prvočíslech maďarské kolektivizace. Četba z knihy maďarského básníka. Překlad Robert Svoboda. Dramaturgie Iryna Shkaruba. Režie Tomáš Soldán.

Účinkuje Jan Meduna.

Připravila Olomouc v roce 2018. Premiéra 1. dílu 21. 11. 2018 (ČRo 3 Vltava, 18:30 h).

Lit.: Soldán, Tomáš: Szilárd Borbély: Nemajetní. In web ČRo 3 Vltava,  22. listopad 2018 (článek). – Cit.: „Jdem a mlčíme. Je mezi náma třiadvacet let. Třiadvacet se nedá dělit. Třiadvacet se dá dělit jen samo sebou. A jednou. Taková samota je mezi náma…“ Bezútěšný záznam dětství, odpočítaného v prvočíslech maďarské kolektivizace. Četbu z knihy maďarského básníka v podání Jana Meduny poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Svíravý obraz vykořeněnosti, opuštěnosti a snahy dojít klidu. Jediný román maďarského básníka, vydaný nedlouho před jeho smrtí. Autobiograficky laděný příběh rodiny, která přežívá na východním Maďarsku v době kolektivizace. Přežívá na nejisté půdě, v nejisté době, s nejistotou zítřka. Otázky po vlastní identitě, po návratu do rodného kraje, který byl dějinami zapomenut, střídají otázky po tom, co budeme jíst zítra.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)