A zavaž si tkaničky 1/5 (2018)

Roman Szpuk. Četba na pokračování. Na potulce, od října 2012 do října 2014. Připravil Marek Pivovar. Zvuk Marek Hoblík. Režie Tomáš Soldán.

Účinkuje Norbert Lichý.

Nastudoval ČRo Ostrava v roce 2018. Premiéra 7. – 11. 1. 2019 (ČRo 3 Vltava, 23:45 h.) v cyklu Stránky na dobrou noc.

Obsah: 1.  Třínohý pes. – 2. Modročerný les. – 3. Světlý pás při obzoru. -  4. Feromony. – 5. V ohništi černají dvě poslední polena.

Lit.: Pivovar, Marek: Roman Szpuk: A zavaž si tkaničky. In web ČRo 3 Vltava, 8. leden 2019 (článek). – Cit.: Romanu Szpukovi táhne na šedesát, přesto je stále obdařen očima dítěte. S tímto darem pak za každého počasí neúnavně vyráží do šumavských výšin, aby o svých potulkách vydal svědectví ve tvaru krátkého textu, jež má blízko k básni v próze. Není divu, přehled jeho dosavadní tvorby zahrnuje především množství básnických sbírek, knížka A zavaž si tkaničky je po Chraplavých chorálech teprve jeho druhým dílem prozaickým. Z výjimečné knihy čte Norbert Lichý.

Kniha A zavaž si tkaničky je souborem deníkových záznamů z šumavských toulek od října 2012 do října 2014. Text nezapře, že jeho autorem je básník. Aby však nedošlo k mýlce: Roman Szpuk není typem šťastného blázna, který brázdí v rozvázaných botách šumavské hvozdy a křičí do kopců o své radosti ze života.

Jeho duše je velice křehká, zranitelná a často bolavá. Ty výpravy mu tedy kromě krásy a radosti přinášejí také útěchu a pocit sounáležitosti se světem vyššího řádu. Šumavská příroda je pro něj chrámem, do něhož chodí se stejnou samozřejmostí jako do chrámů kamenných, vystavěných z pokory a obdivu k síle, jejíž mohutnosti člověk nikdy nedosáhne.

Roman Szpuk je také člověkem velmi empatickým, takže jeho setkávání s lidmi, o nichž neobdaření mluví jako o spodině, outsiderech či okraji společnosti, je plné porozumění. Nejen to – právě takoví lidé jsou pro něj těmi pravými parťáky, možná i proto, že mají nejblíže k jakémusi přirozenému stavu existence, nejsou tak zkaženi hmotnými požitky jako ona většina, která má sklon se na ně dívat s odstupem a pohrdáním.

Naše pětidílná četba samozřejmě nemůže zahrnout autorovo zatím poslední dílo v celé šíři, berte ji tedy prosím také jako pozvánku k četbě výjimečné knihy.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)