Augustin Zimmermann 1/12 (2019)

Zuzana Kultánová. Četba na pokračování z knihy současné české autorky, ve které vypráví o jedné nešťastné rodině i o Praze druhé poloviny 19. století. Pro rozhlas připravila Klára Fleyberková. Režie Petr Mančal.

Účinkuje Kajetán Písařovic.

Natočeno 2019. Premiéra 1.-10. 2. 2019 (ČRo 3 Vltava, 18:30 h).

Lit.: Fleyberková, Klára: Zuzana Kultánová: Augustin Zimmermann. In web ČRo 1. 2. 2019 (anotace). – Cit.: O tragickém osudu jednoho alkoholika a životního ztroskotance, o jeho nešťastné rodině i o Praze druhé poloviny 19. století. Kajetán Písařovic čte z knihy současné české autorky.

Nedlouho po začátku roku 2016 se v knihkupectvích objevila vcelku nenápadná kniha. Kromě jména autorky Zuzany Kultánové nesla ještě jméno další – Augustin Zimmermann. A obě tato jména se záhy začala objevovat ve všech sedmi pádech. Mladá spisovatelka za svůj debut nakonec získala Cenu Jiřího Ortena.

Proto, že má kniha Augustin Zimmermann neoddiskutovatelné kvality, a také proto, že je příběh hlavního hrdiny postaven na reálných základech, neměla by novela zapadnout ani s tříletým odstupem. A tak ji teď na Českém rozhlasu Vltava přinášíme jako dvanáctidílnou četbu na pokračování.

Osud alkoholem vláčeného muže, jeho zoufalé ženy a dětí, které se v tom všem ocitly bez vlastní vůle, vypráví v rozhlasovém zpracování herec Kajetán Písařovic. Spolu s jeho hlasem se tak můžeme vrátit do Prahy druhé poloviny 19. století, kdy se z ulic zvedal prach, a lidé se prali o důstojné živobytí.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)