O válce sov s vranami 1/5 (1965)

Příběhy z knihy Pančatantra – sbírky bajek a dalších vyprávění původem z Indie, převyprávěla Marie Voříšková. Dramaturgie Alena Břízová. Režie Václav Tomšovský.

Účinkuje Zdeněk Štěpánek.

Natočeno 11.- 15. 8.1965 (studio H 2). Premiéra 1. dílu 6. 9. 1965 (Praha, 14:30 h.); 2. dílu 13. 9. 1965 (Praha, 14:30 h.); 20. 9. 1965 (Praha, 14:30 h.); 4. dílu 27. 9. 1965 (Praha, 14:30 h.); 5. dílu 4. 10. 1965 (Praha, 14:30 h.) v cyklu Chvilka pro děti.

Obnovená premiéra 3. dílu 29. 11. 2019 (ČRo 3 Vltava, 14:30 h.).

Obsah: 1. Bajka o ptáku se zlatým trusem, Bajka o šakalu a lvu, Bajka o hadu, který vozil žáby – 2. O princi s hadem v těle, Povídka o hlupákovi a jeho ženě, Bajka o myší nevěstě – 3. Příběh o napáleném Brahmánovi, Příběh o Brahmánu a hadu, Příběh o démonu a zloději krav – 4. Bajka o králíku, který se odvolal na měsíc, Bajka o koroptvi, zajíci a kočce – 5. O šesti různých způsobech, jak si počínat vůči nepříteli. Příběh o tom, jak si ptáci volili krále.

Pozn.: Pančatantra (sanskrtsky, पञ्चतन्त्र, doslova „pět tkanin“, přeneseně Kniha o pěti oddílech) je sbírka bajek a dalších vyprávění původem z Indie vzniklá mezi roky 300 př. n. l. až 200 n. l. a později podrobená celé řadě různých redakcí.

Skládá se z pěti částí, z nichž každá má rámcový příběh zaměřující se na určitou stránku lidského jednání a na určitý typ životních situací (jak dosáhnout roztržky mezi přáteli, jak přátele získat, otázky války a míru, následky nepředloženého jednání, varování před lehkomyslností). Bajky jsou napsané v próze a jsou zpravidla zakončeny didaktickou veršovanou průpovědí, která obsahuje stručné a výstižné ponaučení.

Lit.: Bezdíčková, Vladimíra:  O válce sov s vranami. Zdeněk Štěpánek čte tři indické příběhy z Pančatantry. In web ČRo 3 Vltava, 29. listopad 2019 (článek). – Cit.:  (…) Pančatantra, doslova „pět tkanin“, je staroindická sbírka bajek, pohádek a povídek, která vznikla patrně mezi roky 300 př. n. l. a 200 n. l. Je utkána z pěti částí, z nichž každá zdůrazňuje určitou stránku lidského jednání. Podle jedné z legend vytvořil sbírku učený brahmán Višnušarman pro syny svého panovníka, aby je prostřednictvím příběhů ze světa lidí i zvířat vyučoval životní moudrosti a vladařskému umění.

Česká spisovatelka a dramatička, autorka literatury pro děti a mládež Marie Voříšková jednu z nejstarších indických sbírek lidové slovesné tvořivosti přetlumočila českému čtenáři již v roce 1965 svou knihou O lstivém šakalovi aneb Paňčatantra. V témže roce natočil režisér Václav Tomšovský pětidílnou četbu z textů Paňčatantry, určenou zejména dětským posluchačům, v neodolatelné interpretaci Zdeňka Štěpánka.

O válce sov s vranami

Ve třetím díle O válce sov s vranami vyslechnete z koruny velkého fíkovníku Příběh o napáleném Brahmánovi, kterého přelstí tři fikaní šibalové, Příběh o Brahmánu a hadu o starých nenávistích a nových příchylnostech a Příběh o démonu a zloději krav, historku, která vás přesvědčí, že i škůdce může být někdy k užitku. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)