Kameny bolesti 1/7 (2019)

Milena Agusová. Humorně dojemný příběh autorčiny „bláznivé babičky“ ze Sardinie, která odmalička touží po „té nejdůležitější věci na světě“ – lásce, protože jenom díky ní má náš život smysl. Překlad Alice Flemrová. Pro rozhlas připravila Marina Feltlová. Režie Vít Vencl.

Účinkuje Magdaléna Borová.

Natočeno v roce 2019. Premiéra 6. – 12. 1. 2020 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.). Repríza 1. dílu 18. 4. 2022 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.).

Lit.: anonym: SERIÁL. Milena Agusová: Kameny bolesti. In web ČRo 2 Praha, 6. leden 2020 (anotace). – Cit.: Humorně dojemný příběh autorčiny „bláznivé babičky“ ze Sardinie, která odmalička touží po lásce. Protože jenom díky ní má život smysl. (…)

Román zachycuje období od 40. let minulého století do současnosti. Získal řadu literárních cen, vyšel nebo se připravuje k vydání v dalších šestnácti jazycích. (…)

Lit.: anonym: Milena Agusová: Kameny bolesti. Humorně dojemný příběh „bláznivé babičky“ a její lásky. In web ČRo 2 Praha, 24. duben 2022 (článek). – Cit.: Autorka líčí životní kotrmelce své sardinské babičky, černé ovce rodiny. Ženy vášnivé, múzické, posedlé touhou po pravé lásce. To nepatřilo ve 40. letech v konzervativní Sardinii k přednostem. Roky ubíhají a svérázná krasavice nakonec dá sňatek praktický, z rozumu, bez lásky a vášně. A přesto se jednoho dne dočká. Pravou lásku nachází díky „kamenům bolesti“ – ledvinovým kamenům, kvůli kterým se jede léčit do sanatoria na kontinent. Právě tam potká muže svých snů. Anebo ne? (…)

Budoucí babička Mileny Agusové nachází pravou lásku až v pozdním věku díky „kamenům bolesti“. Kvůli ledvinovým kamenům se totiž jede léčit do sanatoria, kde potkává muže svých snů. Válečného veterána, vzdělaného, empatického krasavce s těžkým osudem.

Až o mnoho let později nález tajného, pečlivě schovaného babiččina deníku odhalí, že všechno bylo ve skutečnosti trochu jinak…

Babička si vždycky říkala, jak je ta láska divná, že když nechce přijít, tak zkrátka nepřijde, ani s postelí, a dokonce ani s laskavostí a dobrými skutky, a že je divné, že zrovna ona, ta nejdůležitější věc na světě, se prostě žádným způsobem nedá přilákat.

Útlý román Mileny Agusové čtenáře vtáhne a nepustí až do poslední stránky. Okouzlí vás směsí humoru a dojemnosti. Jeho odlehčený tón ale nijak nesnižuje závažné momenty příběhu. Je napsán s odzbrojující upřímností, která vás zasáhne přímo do srdce. (…)

Milena Agusová se narodila roku 1959 v Janově. Už od mládí ale žije v Cagliari na Sardinii, odkud pocházejí oba její rodiče. Debutovala poměrně pozdě, jako 45letá, románem Zatímco žralok spí (Mentre dorme il pescecane, 2005). V literárních kru­zích se o ní začalo mluvit až po vydání druhého románu, jímž jsou právě Kameny bolesti.

Knížka lí­čící osudy tří generací sardinské rodiny získala řadu cen a stala se bestsellerem nejen v Itálii, ale i ve Francii a v Německu. V roce 2016 byl podle ní natočen stejnojmenný film ve francouzsko-belgicko-kanadské koprodukci v režii Nicole Garciové.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)