Musíme si promluvit o Putinovi. Jak se Západ mýlí v nebezpečném vládci Ruska 1/6 (2020)

Mark Galeotti. Četba z knihy britského profesora. V jednotlivých kapitolách sarkasticky rozebírá zažité omyly, klišé a mýty o ruském prezidentovi. Jako první vyvrací domněnku, že Putin je geniální stratég. Podle něj je spíš judista, který se rozhoduje až na základě slabin svého soupeře. Překlad Markéta Musilová. Pro rozhlas připravil Ondřej Nezbeda. Režie Vít Vencl.

Čte Jiří Hromada.

Natočeno 2020. Premiéra 25. 2. – 1. 3. 2020 (ČRo Plus, 23:33 h.) v cyklu Radiokniha.

Lit.: Nezbeda, Ondřej: SERIÁL. Mark Galeotti: Musíme si promluvit o Putinovi. In web ČRo Plus, 26. únor 2020 (článek). – Cit.: Západ se v ruském prezidentovi mýlí, tvrdí britský politolog a odborník na současné Rusko Mark Galeotti v knize Musíme si promluvit o Putinovi. Máme ho za tvrdého autokrata a nevyzpytatelného veterána KGB a FSB, který chce rozbít evropské demokracie a obnovit slávu Sovětského svazu. To všechno jsou ale zkreslující nálepky, kvůli kterým se prý vůči Rusku dopouštíme spousty chyb.

Země, která by mohla být naším pragmatickým spojencem, proto zahořkla a vnímá nás jako nepřítele. Musíme si proto o Putinovi promluvit bez předsudků, vyzývá Galeotti. Vychází přitom ze svých mnohaletých zkušeností z pobytu v Rusku, rozhovorů s federálními daňovými úředníky, novináři, policisty a politiky.

Hned v úvodu upozorňuje, že nepíše akademickou práci, ale komentář, ve kterém se snaží vypořádat s největšími zažitými omyly. Své závěry tak překládá sarkastickým a čtivým stylem.

Putinova adhokracie

Jako první vyvrací domněnku, že Putin je geniální stratég. Podle něj spíš využívá své zkušenosti z juda a rozhoduje se ad hoc na základě slabin svého soupeře. Jeho politický styl proto nazývá adhokracií. Putin podle jeho mínění není žádný dobrodruh.

Rád se sice prezentuje jako chlapák, který přemůže sibiřského tygra, prohání se s odhaleným hrudníkem na koni nebo se potápí pro archeologické poklady v Černém moři. Ve skutečnosti je ale hodně opatrný a nebezpečí se vyhýbá. Při svých chlapáckých kouscích i ve své zahraniční politice riskuje jen tehdy, když je přesvědčený, že dokáže předvídat následky.

Galeotti proto tvrdí, že bychom jeho pózy a rétoriku neměli brát příliš vážně. Ruský prezident totiž velmi dobře ví, že Západ se bojí konfrontace a vždycky raději bude hledat kompromis, než aby s ním šel do konfliktu. Proto se podle něj mýlí i ti, kteří za Putinovými činy hledají nějakou konkrétní ideologii, filozofický směr nebo tajuplný klíč k jeho osobnosti. Jeho politiku podle něj nepohání dokonce ani peníze. Jde mu o uznání statusu velmoci, geopolitického respektu.  (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)