Politický proces s Miladou Horákovou 1/8 (2020)

Karel Kaplan. Soudní proces s Miladou Horákovou a spol. představoval zlomový bod v historii politických procesů, jehož výsledkem byly čtyři justiční vraždy, na nichž se podílely komunistická strana, bezpečnost, justice i tehdejší hromadné sdělovací prostředky. Příčiny, okolnosti a průběh vykonstruovaného procesu jsou představeny na základě archivních materiálů, z nichž některé nebyly dříve publikovány.  Pro rozhlas zpracovala Alena Blažejovská. Režie Lukáš Kopecký.

Účinkují Zdeněk Bureš, Michal Bumbálek, Eva Novotná, Barbora Goldmannová a Igor Dostálek.

Nastudovalo Brno v roce 2020. Premiéra 1. dílu 26. 6. 2020 (ČRo Plus, 23:33 h.) v cyklu Radiokniha.

Obsah: 1. Úvod historika Karla Kaplana. Závěrečná zpráva o činnosti Milady Horákové.  – 2. Od akce Střed k výrobě monstrprocesu Milada Horáková a spol., první část. – 3. Od akce Střed k výrobě monstrprocesu Milada Horáková a spol., druhá část – 4. Zprávy z cely, část první. – 5. Zprávy z cely, část druhá. – 6. Zprávy z cely, část třetí. – 7. Reflexe procesu. – 8. Poslední slovo.

Lit.: Blažejovská, Alena: Karel Kaplan: Politický proces s Miladou Horákovou a spol. Komentované dokumenty. In web ČRo Plus, 26. červen 2020 (článek). – Cit.: V červnu uplyne 70 let od oběšení JUDr. Milady Horákové, jedné ze čtyř odsouzených k smrti ve vykonstruovaném politickém procesu. Horáková byla jedinou ženou, která si po únoru 1948 vyslechla z politických důvodů trest smrti a skutečně byla popravena. K tomu došlo 27. června 1950. Poslední týdny jejího života mapuje kniha Karla Kaplana.

Proces s Miladou Horákovou a ostatními byl největším a nejvýznamnějším monstrprocesem v komunistickém Československu. Probíhal od 31. května do 8. června 1950 a na hlavní skupinu byly navázány desítky dalších procesů pocelé republice. Včetně nich došlo k deseti justičním vraždám, bylo uděleno 48 doživotních trestů a další tresty odnětí svobody v souhrnné délce 7 830 let.

Karel Kaplan v knize Politický proces s Miladou Horákovou a spol., komentované dokumenty (Epocha 2019) píše, že na přípravě se podíleli sovětští poradci, od nichž se českoslovenští kolegové teprve učili sovětskou „výrobní technologii“ velkých politických procesů. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)