Hornické vdovy 1/7 (2020)

Kamila Hladká.  Pro rozhlas upravila Eva Lenartová. Režie Tomáš Soldán. Technická spolupráce Marek Hoblík.

V úvodu všech dílů hovoři Tomáš Jirman. Dále účinkují Marie Viková a Veronika Forejtová (1),  Alena Sasínová-Polarczyk (2),  Anna Cónová (3), Renáta Klemensová (4),  Kateřina Breiská (5),  Lada Bělašková (6) a Magdalena Tkačíková (7).

Nastudovala Ostrava v roce 2020. Premiéra 1. dílu 4. 10. 2020, 4. dílu 25. 10. 2020 (ČRo Ostrava, 15:30 h.) v cyklu Rozhlasové listování . Repríza četby (v souvislosti s 60. výročím tragické smrti 108 horníků) od 13. 6. 2021 (ČRo Ostrava, 15:30 h.) v cyklu Rozhlasové listování. Repríza 1. dílu 22. 4. 2022 (ČRo Plus, 23:33 h.) v cyklu Radiokniha.

Obsah: 1. díl: Příběhy Olgy a Květy – 2. díl: Příběh Jany – 3. díl: Příběh Marty (24:00) – 4. díl: Příběh Věry – 5. díl: Příběh Marcely. – 6. díl: Příběh Táni. – 7. díl: Příběh Ivany.

Lit.: Lenartová, Eva: Kamila Hladká: Hornické vdovy. In web ČRo Ostrava, 1. listopad 2020 (anotace). – Cit.:  Zveme vás k poslechu sedmidílného čtení z knihy Hornické vdovy. Kamila Hladká vyslechla příběhy osmi žen, jejichž muži zahynuli v uhelných dolech.

Olga, Květa, Jana, Marta, Věra, Marcela, Táňa, Ivana. Osmi zkoušeným ženám propůjčilo svůj hlas osm ostravských hereček.  (…)

Lit.: Slívová, Hana: Hornické vdovy. Poslouchejte Rozhlasové listování podle knihy Kamily Hladké. In web ČRo Ostrava, 3. říjen 2020 (článek) . – Cit.: Na sfárání tisíc metrů pod zem jsem byla dobře připravená, přesto jsem cítila úzkost, říká Kamila Hladká, autorka knihy Hornické vdovy.

„Impuls ke vzniku knihy Hornické vdovy přišel v momentě, kdy jsem na podzim roku 2017 v Českém rozhlase Ostrava  slyšela krátkou zprávu o těžbě uhlí,“ vysvětluje Kamila Hladká, kde začala cesta knížky, která byla  nominovaná na cenu Magnesia Litera 2020 v kategorii Publicistika.

Celý svůj pracovní život dává Kamila Hladká vzniknout knihám kolegů. Vyhledává témata i autory, stará se o to, aby se texty dostaly ke čtenářům. Původně tak přemýšlela i o hornictví v ostravském regionu, které po sociální i ekonomické stránce výrazným způsobem ovlivnilo tamní život.

Dělala si rešerše, četla literaturu, studovala, jak téma zpracovali slavnější spisovatelé. A jak jinak, hledala vhodného autora, jenž by téma dokázal poutavě zpracovat. „Pak jsem ale začala projíždět kraj, zastavovala se u industriálních památek a setkala se s první vdovou. Najednou jsem se začala bát, že bych toho autora našla. Uvědomila jsem si, že je to bytostně mé téma a že ho chci napsat sama.“ (..)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)