Z Etiopie 1/5 (2021)

Pavla Jazairiová. Výběr z textů spisovatelky a reportérky z cesty do země východní Afriky. Z knihy Z Etiopie a odjinud připravila Vladimíra Bezdíčková. Režie Izabela Schenková.

Účinkuje Magdaléna Borová.

Natočeno 2021. Premiéra 15. – 19. 2. 2021 (ČRo 3 Vltava, 9:02 h.) v cyklu Dopolední četba.

Lit.: Bezdíčková, Vladimíra: Africká energie pro náš unavený svět. Pavla Jazairiová z Etiopie i odjinud. In web ČRo 3 Vltava, 15. únor 2021 (článek). – Cit.: „Chtěla jsem se do Afriky vrátit, na obtížný kontinent zachvácený divokou globalizací, touhou konzumovat, kontinent všemožně zbídačený. Odtud se do Evropy valí hrozba davů neznámých emigrantů. A zároveň je to kontinent plný příslibu do budoucnosti. Možná že právě v Africe se zrodí cosi objevného, nová energie pro náš unavený svět,“ píše ve své nové knize Z Etiopie a odjinud spisovatelka a reportérka Pavla Jazairiová. (…)

Zájem Pavly Jazairiové (1945) o novinářskou práci a zároveň o takzvaný třetí svět trvá od chvíle, kdy v Československém rozhlase roku 1965 nastoupila do vysílání pro Afriku. Z rozhlasu odešla roku 1970, pracovala jako tlumočnice, cestovala a psala. K mikrofonu se vrátila až po dvaceti letech. Známé jsou její rozhlasové a knižní reportáže z Blízkého východu, ze severní Afriky, z Indie, Mexika, Brazílie a dalších zemí.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)