Liška v dámu 1/13 (2021)

Jiří Kratochvil. Četba z románu oceněného v roce 2020 Cenou Magnesia Litera za prózu. Pro rozhlas připravil Miloš Voráč. Dramaturgie Alena Blažejovská. Režie Lukáš Kopecký.

Účinkují Jan Kolařík a Barbora Goldmannová.

Nastudovalo Brno v roce 2021. Premiéra 1. dílu 15. 3. 2021 (ČRo 3 Vltava, 18:30 h.).

Lit.: Voráč, Miloš: Jiří Kratochvil: Liška v dámu. O velké lásce ve zlých časech, o naději a cestě ke svobodě. In web ČRo 3 Vltava, 15. březen 2021 (článek). – Cit.: Silný příběh liščí krasavice vyšlechtěné v Moskvě a pověřené tajným úkolem, která se v době studené války zamiluje do brněnského dělníka zpracovaného Státní bezpečností. Poslechněte si četbu na pokračování z románu Liška v dámu, za nějž získal spisovatel Jiří Kratochvil cenu Magnesia Litera. (…)

Četba nás zavádí nejprve do Institutu experimentální medicíny I. P. Pavlova, který má svými experimenty pracovat na tom, aby Hospodář „mohl hospodařit na celé téhle planetě … ji ovládnout jak shora z kosmu, tak i zespodu, ze zvířecích hlaviček“. Označení Hospodář odkazuje ke Stalinovi a jeho panování. A Kratochvil, který mimochodem vystudoval češtinu a ruštinu, si pohrává s představou, co by se mohlo dít, kdyby vládce Stalinova typu mohl skutečně prostřednictvím vědy (například genetických manipulací) ovládat nejen svět lidský, ale i zvířecí a vlastně celý kosmos. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)