Kniha o moři 1/5 (2021)

Morten A. Stroksnes. Výběr z prózy norského novináře, historika a spisovatele. Překlad Jarka Vrbová. Připravila Vladimíra Bezdíčková. Režie Bela Schenková.

Účinkuje Miloslav Tichý.

Natočeno 2021. Premiéra 22. – 26. 3. 2021 (ČRo 3 Vltava, 9:02 h.) v cyklu Dopolední četba a Světový den vody.

Pozn.: O pořadu se hovoří v cyklu erKo 20. 3. 2021.

Lit.: Bezdíčková, Vladimíra: Morten A. Strøksnes: Kniha o moři. In web ČRo 3 Vltava, 22. březen 2021 (článek). – Cit.: (…) Podtitul této žánrově těžko zařaditelné knihy zní: Umění lovit ve čtyřech ročních obdobích na otevřeném člunu žraloka grónského. A opravdu: na lov vzácného druhu severského žraloka se autor vydává se svým dobrým přítelem Hugem. To je ovšem jen jedna z linií textu. Do dalších vstupujeme prostřednictvím autorova vyprávění o námořnících, o lodích, prostřednictvím úvah o vztahu člověka k přírodním živlům. Zároveň čteme i fakty nabité, hutné pasáže ze základů ichtyologie, oceánografie a hydrologie. Literární kritika v Norsku i ve světě knihu přivítala s nadšením (u nás získala Jarka Vrbová Magnesii literu za překlad knihy). Morten Strøksnes píše o moři věcně, ale zároveň s bezmeznou láskou.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)