Svědectví o životě v KLDR 1/14 (2021)

Nina Špitálníková.  Četbu pro rozhlas připravil režisér Radim Nejedlý. Dramaturgie Alena Blažejovská.

Účinkují Barbora Goldmannová, Igor Dostálek, Šimon Bilina, Martin Siničák, Eva Novotná, Jan Kolařík, Alan Novotný, Simona Rejdová, Annette Nesvadbová a Aranka Lapešová.

Natočeno 2021. Premiéra 1. dílu 13. 5. 2021 (ČRo Plus, 23:33 h.) v cyklu Radiokniha.

Pozn.: Kniha přináší formou rozhovorů životní příběhy sedmi Severokorejců. Liší se od sebe věkem, profesí, náturou i vztahem k severokorejské ideologii. Spojuje je však jedno: Nakonec ze své rodné země uprchli do Jižní Koreje. Díky tomu nám mohou poskytnout ojedinělý vhled do života v jedné z nejtvrdších diktatur světa. V první části otevřeme příběh Čong Pala, řidiče, který díky své práci přestal věřit i svému čtyřletému synovi. Součástí jeho každodenní reality totiž bylo neustálé donášení. (anotace)

Lit.: Špitálníková, Nina – Nejedlý, Radim: Příběhy ze země, kde Kim je bůh. Nina Špitálníková: Svědectví o životě v KLDR. In web ČRo Plus, 14. květen 2021 (článek). – Cit.: Korejská lidově demokratická republika. Země, kterou máme spojenou s obrázky jaderných hlavic a vůdce se svérázným sestřihem a dalekohledem v ruce. Titulky nás zásobují zprávami o posunech v nepřátelském vztahu se Spojenými státy americkými a o pracovních táborech, kam jsou posíláni odpůrci režimu. Autorka knihy Svědectví o životě v KLDR ovšem v sedmi rozhovorech přináší pohled na život obyčejných Severokorejců. (…)

„Velký vůdce Kim Ir-sen byl něco jako bůh. Měl kolem sebe nadpozemskou auru. Každá žena s ním chtěla žít, každý muž chtěl být jako on,“ říká téměř osmdesátiletá Severokorejka O Mi-Ran.

„Přišli k vám do bytu většinou dva nebo tři chlapi z tajné policie, vyzkoušeli rádia, jestli nejsou přeladěná, prohledali zásuvky, postele, spočítali peníze, jídlo, oblečení, úplně všechno. Na vše měli tabulky – kolik kdo čeho má a odkud to vzal,“ popisuje dělník a „šmelinář“ Ri Hong. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)