Slepci ze Chamouny (2021)

Charles Nodier. Povídka francouzského spisovatele, jednoho z průkopníků evropského romantismu. Překlad Jiří Našinec. Připravil a hudbu z vydavatelství ECM vybral Petr Turek. Režie Vlado Rusko.

Čte Kamil Halbich.

Natočeno 2021. Premiéra 25. 8. 2021 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.; 114 min.) v cyklu Pokračování za pět minut.

Lit.: tur (= Turek, Petr): Charles Nodier: Slepci ze Chamouny. Tajemná povídka francouzského romantika. In web ČRo 3 Vltava, 25. srpen 2021 (článek). – Cit.: (…) Francouzský prozaik, básník, literární kritik, bibliofil, jazykovědec a přírodovědec Charles Nodier (1780–1844) byl odkojen německým a anglickým romantismem. Krušné zážitky z doby revolučního teroru a tragické ztráty v okruhu blízkých lidí ovlivnily pesimistické ladění jeho tvorby. Z té vynikají zejména povídky a romány s tajemnými náměty, v nichž hraje rozhodující úlohu zjitřená představivost a věštecké sny hrdinů: Jean Sbogar, Mora aneb Démoni noci, Trilby aneb Argailský rarášek, Drobečková víla, Inés de Las Sierras, Devítník aj.

Psal básně, romány, odborné stati (filologie, entomologie), eseje (o snu, o fantastičnu). Významnou částí jeho díla jsou fantastické povídky (spolu s Jacquesem Cazottem je považován za průkopníka tohoto žánru ve Francii). Plného ocenění došel Nodier až ve 20. století, kdy se k jeho odkazu začali hlásit surrealisté, členové Patafyzického kolegia, milovníci fantastiky i romantiky.

Povídku Slepci ze Chamouny z českého souboru s názvem Démoni noci (nakl. Havran, Praha 2016) zalidňují typicky nodierovské postavy společenských vyvrženců, kteří osudově prohrávají boj s utilitárně založeným světem.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)